Ruppert už kontaktoval pořadatele a chce jim vrátit ocenění, které získal v roce 2006 v kategorii Skokan roku. Odůvodňuje to tím, že pořadatelé schválně ze soutěže vyšachovali kontroverzního rappera Řezníka, jehož hudba a texty jsou jen pro velmi, velmi, velmi silné nátury. Rappuje například o tom, jak brutálně zavraždí dívku a pak ji znásilňuje. K písni Noc plná překvapení vytvořil tento šílený umělec podobně krvavý a morbidní klip.

Horrorcorový rapper Řezník se přihlásil do soutěže Hvězda internetu, která byla jednou z kategorií Českého slavíka Mattoni a do níž hlasovali lidi po internetu. Asi 14 dní před Slavíkem byly na stránce soutěže omylem zveřejněny výsledky a informace, že soutěž byla ukončena. Řezník díky masivní podpoře své fanouškovské základny skončil na prvním místě. Když se dotazoval u pořadatele, bylo mu oznámeno, že šlo jen o výsledky průběžného hlasování. Jeho fanoušci na jeho výzvu začali o to urputněji hlasovat.

Řezník přišel o 100 tisíc

Řezník se nakonec však vítězem nestal a nedostal ani pozvání na slavnostní předávání ve Státní opeře, které bylo přislíbeno prvním třem umístěným. V soutěži zvítězil rapper Johnny Machette, který současně dostal odměnu 100 000 korun na natočení klipu. Mattoni v pondělí po vyhlášení Slavíků na svém facebooku uvedla, že Řezník byl ze soutěže vyloučen kvůli nevhodným textům.

Vyjádření pořadatelů k vyloučení Řezníka
Autor: Facebook.com

Ve středu pořadatelé odeslali Řezníkovi (vlastním jménem Martinu Pohlovi) otevřený dopis.

Vážený pane Pohle,

dovolte nám, abychom Vám přesně vysvětlili, proč jsme se rozhodli vyřadit Vás z konečného vyhodnocení soutěže Mattoni Český slavík – Hvězda Internetu 2013.

Neumíme posoudit umělecký dopad a kvalitu Vaší produkce. Nechceme ji ani cenzurovat nebo omezovat její šíření.

Rozhodně však nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách. Například ubližování ženám, jak o něm zpíváte třeba ve skladbě „Ta holka v mym sklepě“, jednoznačně odmítáme a nebudeme ho podporovat. Proto jsme Vás před konečným uzavřením soutěže vyřadili ze součtu hlasování a konečného žebříčku. Takto pozdě jsme reagovali proto, že jsme Vaše spojení s násilím zjistili až v závěru soutěže. Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mj. zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti. 

Pořadatel Slavíka ve svém oficiálním prohlášení zopakoval, že jsou vázáni zákony, které mimo jiné zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti. „V celé kauze se nejedná o hodnocení samotného obsahu tvorby interpreta Martina Pohla, ale výlučně o oprávněnost vyhlašovatele k vyřazení uvedeného interpreta ze Soutěže z pohledu soutěžních pravidel a právních předpisů v oblasti reklamní komunikace. Na základě těchto skutečností měl pořadatel povinnost daného účastníka ze soutěže vyloučit,“ potvrzuje právník Petr Kůta.

Ruppert vrací Slavíka

Na výsledky soutěže nyní reagoval právě Ruppert. "Dávám tak najevo svůj nesouhlas s jednáním pořadatelů, kteří odmítli ocenit rappera Řezníka a vyškrtli ho z právoplatného prvního místa v kategorii Hvězda internetu. Spatřuji v jejich kroku nebezpečí - nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne. Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu," stojí v jeho prohlášení, které uveřejnil web Musicserver.cz.

"Pořadatelskou agenturu jsem již kontaktoval a chci se s nimi domluvit na předání. Tímto rovněž apeluji na své kolegy držitele slavíků, aby učinili podobné gesto a dali tak jasně najevo nevoli se současnou situací v Českém slavíkovi," dodává Ruppert.

Řezníka podporuje Ben Cristovao

Nikoli k Ruppertově iniciativě, ale k podpoře Řezníka se připojil také zpěvák Ben Cristovao. „Já se cítil ukřivděně, když mi někteří z vás psali, že jim nešel doručit sms hlas a koukám, že letošní Slavík jel přitom ještě daleko větší ! BOMBY ! Držím palce Řezník ZNK Official ať se situace vyřeší a dostane, co jemu a jeho fans patří, tzn. cenu a finanční podporu klipu,“ na psal Ben Cristovao na svém profilu na sociální síti.

O vrácení Ruppertova slavíka se začalo mezi lidmi ihned diskutovat. Své k tomu měl co říct i přítel moderátorky Emmy Smetany Jordan Haj. "Důvod, proč Matěj Ruppert vrátil slavíka, vůbec neměl být fakt, že se organizátoři rozhodli vyřadit Řezníka z ankety, ačkoli ho lid (pravděpodobně) právoplatně zvolil vítězem. Důvod, proč měl Ruppert, a jak sám vyzývá, by měli i ostatní držitelé vrátit slavíka, je, že v ničí domácnosti nemá co dělat cena, o jejíž udělení rozhoduje takovýto lid, který Řezníka zvolil," svěřil se na svém profilu sociální sítě.

Co si myslíte o vyloučení Řezníka ze soutěže kvůli jeho brutálním textům? Jaký máte názor na Řezníkovu produkci? Pište nám do diskuze!