O mrtvých jen dobře, říká se. Obermannová o tomto přísloví zřejmě nikdy neslyšela. Nazývá exprezidenta Havla, který se již nemůže jejím osočením bránit, srabem. „Choval se jako zbabělec,“ vykřikuje trapně spisovatelka. Prý svou knihou nastavila zrcadlo společnosti. Nechápe, že se v něm odrazila jen ona a že to není zrovna lichotivý obrázek.

Kdyby Obermannová netoužila po prozrazení, nemusela všechny indicie psát tak, aby ukazovaly právě na Havla. „Já ho milovala,“ tvrdí v rozhovoru pro časopis Instinkt Obermannová. „I když to pak zvoral.“ Láska má hodně podob, ale ta sobecká pro vlastní prospěch do nich nepatří.

Bývalá milenka Irena Obermannová říká, že Václav Havel byl vlastně zbabělec a knihu, kterou sepsala, jí Havel vlastně odkýval. "Knihu jsem Havlovi poslala mailem a řekl mi, že se mu velice líbí a rozhodnutí, jestli půjde na prodejní pulty je na mně. Po vydání se mu kniha najednou přestala líbit. Tehdy jsem se poprvé setkala s názorem, že svoboda slova ano, ale nikoli když se týká Václava Havla," pronáší necelý rok po exprezidentově smrti autorka.

I největší Čech se může podělat

Zhrzená Obermannová si při rozhovoru, v němž se neustále dokola zlostně rozhořčuje nad nepochopením její Tajné knihy Havlem i veřejností, opravdu neviděla do pusy. To, co vypustila, nemá s pietou nic společného. "On za řádky, které stály v knize, odmítl nést zodpovědnost, takže mě hodil přes palubu. Zachoval se prostě jako ženáč a já to chápu. I největší Čech se může podělat," pronesla spisovatelka.

Bývalá údajná milenka Havla prohlásila, že byl srab, co se týče vydání jeho knihy. "Václav Havel byl srab. Koneckonců i hrdina může být srab. Několikrát mi řekl, že se mu kniha líbila a pak takto otočí? Je to zbabělé a já si za tím stojím," řekla Obermannová.

"Spoustu známých mi řeklo, že si nepřejí, abych takto o Havlovi psala, a já jejich přání respektovala a jsem si jistá, že i kdyby si toto přál sám Václav, poslechla bych ho. Postupem času jsem ale ráda, že jsem Tajnou knihu vydala," přiznala Irena Obermannová 

Kniha se líbila i Formanovi

Kniha se dokonce líbila i blízkému příteli Václava Havla, nejslavnějšímu českému režisérovi Miloši Formanovi. "Vzkázal mi, že se mu kniha moc líbila. Já tedy chtěla, aby svůj názor tlumočil pro jeden deník, ale pro jistotu jsem po ještě požádala o svolení. Odpověděl mi, že si důrazně nepřeje, abych někde vykládala, že se mu moje kniha líbí, protože si nechce rozházet dobré vztahy se svým kamarádem Václavem Havlem," prozradila Obermannová s tím, že kdyby tehdy Forman souhlasil, mnoha kritikům by tento názor zavřel pusu.

Nechtěla jsem být svině

Obermannová tvrdí, že netušila, co všechno svou knihou způsobí. Prý si myslela, že nikdo  nepozná, že se jedná o Havla. "Nikdy jsem tu knihu nepsala s úmyslem, aby hned každý odhalil to, že se jedná o Václava Havla," řekla Instinktu. "Nechtěla jsem být svině, která se zviditelní na jeho slávě, ale to jsem byla stejně a navíc, jeho ochráncům se to hodilo."

Byla jsem na hrobě a odpustila jsem mu

Obermannová, která se po smrti Havla stáhla do ústraní, přiznává, že z celého mediálního kolotoče, který svou knihou vyvolala, měla psychické potíže. "Havel mi vším tím, co řekl o mé knize, strašně ublížil, nemohla jsem se s tím smířit. Nakonec jsem měla i psychické potíže."

Nakonec mu však prý odpustila, bylo to letos v únoru, kdy mu na hrob položila kámen. Odpustil jí však také Havel?...

 

Fotogalerie
4 fotografie