Slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko se v pátek v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podrobil transplantaci srdce. Ve svých čtyřiasedmdesáti letech se stal zřejmě nejstarším pacientem, jemuž v Česku lékaři tento zákrok provedli, napsala dnes Mladá fronta Dnes.

Podle důvěryhodného zdroje deníku nemocnému vyměnil srdce přednosta kardiocentra Jan Pirk. Ten však odmítl zákrok jakkoliv komentovat s odůvodněním, že si to nepřeje Jakubiskova rodina ani sám pacient. "Mohu potvrdit jedině to, že se u nás pan Jakubisko v pátek podrobil srdeční operaci a rekonvalescence probíhá úspěšně," řekl deníku Pirk. Dodal, že režisér se léčil v IKEM kvůli selhávajícímu srdci opakovaně.

Informace o Jakubiskových potížích se srdcem prosakovaly už loni, slovenský režisér přitom stále pracuje. Jakubiskova žena Deana se dotazům na manželovo zdraví už dlouho brání.

Slovenský rodák Jakubisko tuzemskou filmovou tvorbu výrazně utváří již od 60. let minulého století. Má za sebou slavné snímky, jako například Tisícročná včela či Nejasná zpráva o konci světa, v poslední době natočil velkofilm Bathory. V roce 2008 převzal na MFF v Karlových Varech křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.