Jak a kde jste se seznámili?

On: Na konzervatoři. Byli jsme oba ve stejném ročníku.

Ona: Jsme bývalí spolužáci. Když jsem ho poprvé uviděla, jemu bylo patnáct a půl a mně sedmnáct. Vešel do třídy, boty sedmačtyřicítky, plstěný klobouk hnědé nebo šedé barvy po tatínkovi. Smekl a pozdravil. Řekla jsem si, co je to za blázna?

Pamatujete si vaše první rande?

On: My jsme první rande vlastně neměli, protože mě Jana nechtěla. Já se snažil vyznat jí lásku. Vozil jsem jí každý večer kytku za okno. Jenže ona se chtěla jen kamarádit.

Ona: Psal mi dopisy a dával karafiáty na okno, taky ananas nebo domeček s panenkou a panáčkem, co předpovídali počasí, ovšem nevěděl, že to okno je tátovo… Když jsem na něj uhodila, jestli je to on, přiznal se. Pak jsme se ovšem na léta rozešli každý jinam. Když jsem ovdověla, hodil mi kamínek do okna, zašel na návštěvu, bylo nám fajn, a tak se zeptal, jestli ještě může přijít. Na Štědrý den 1983 přišel se psem Bonym a dárkem pro mého syna a už neodešel. Takže první rande vlastně nebylo…

Kdy jste poprvé společně hráli?

On: Ve škole na konzervatoři. To nebylo představení – jen takové úryvky z her. Pak to snad byla Mirandolina nebo Černá komedie, to byla zájezdová představení.

Ona: Na konzervatoři. V ročníku jsme měli jen dva kluky, půjčovali jsme si proto Ťuldu Brouska z nižšího ročníku. A tak je jasný, že jsem s Vaškem tu a tam hrála. Bylo to v Holešovicích na dnešním Ortenově náměstí, kde měli ve škole jeviště se sálkem.

Jaká byla vaše první společná dovolená?

On: Hned po sestěhování jsme jeli do Španělska…

Ona: V roce 1984  jsme byli ve Španělsku na Costa Brava. Přítel Dany Medřické Artemio nám tam zařídil čtrnáct dní v hotelu. Pak jsme pokračovali do Madridu a na vesnici, kde měl domek. Hodně jsme cestovali – například lodí na Ibizu. Vše financoval Artemio, protože my bychom na to neměli peníze.

Kam jezdí váš partner nejraději?

On: Myslím, že Jana jezdila ráda do Španělska. Teď to miluje všude, kde je moře – Řecko, Chorvatsko, Egypt…

Ona: Vaškovi se to už smrsklo. Já jezdím častěji s kamarádkami. On by totiž nevstal ve čtyři ráno v Egyptě na autobus do Údolí králů. To by udělal jen kvůli koním. Vašek mívá koňskou dovolenou v Čechách – ujede na nich třeba třicet kilometrů denně. Společná dovolená, to je v posledních letech jachta – a moře. Oba máme kapitánské zkoušky, ale kapitán je samozřejmě on.

Co vás na partnerovi rozčiluje?

On: Nějak si nemůžu vzpomenout.

Ona: Nic. Já už si zvykla, že chodí všude pozdě. Přijde ovšem vždycky tak včas, že to představení v sedm začne. Dřív mi vadil i nepořádek na jeho psacím stole, a dneska už ani to mi vůbec nevadí.

Co vás na partnerovi baví?

On: Jak to říct? Prostě je mi s ní dobře.

Ona: To, jak miluje zvířata. Kvůli koním by udělal všechno na světě.

Jaké má váš partner oblíbené jídlo?

On: Smažený sýr, tatarský biftek nebo mořské potvory.

Ona: Tatarák, kachnu se zelím, špagety, slepici v červeném oleji.

Fotogalerie
5 fotografií