32 let po smrti je stále v kurzu i někdejší šéf komunistické strany, který svým "Velkým skokem vpřed" a následnou "Kulturní revolucí" posunul Čínu o sto let zpátky. Mao se dívá na olympiádu: z triček, z hodinek, z plakátů, z knížek – a možná i z vlastního mauzolea.

Lidský had na náměstí Tchien- an-men dosahuje délky Václaváku, květiny položené k pomníku "Velkého kormidelníka" se kupí po stovkách, aby je podnikaví správci zase sesbírali a nabídli těm vzadu ve frontě znovu do prodeje. A před nabalzámovaným předsedou lidé uctivě smekají, šeptají a někteří i pláčou! Tak moc Čína miluje svého Maa, jedno z největších monster v dějinách lidstva, za jehož Velkého skoku vpřed směrem k dokonalému komunismu zemřelo jen za tři roky 30 milionů lidí hlady!

Maova rudá knížka, bankovky s Maem, hodinky s Maem, tričko s Maem... Mao vzhlíží na moderní Čínu..
Autor: Foto Blesk - Michael Langr

Maova rudá knížka, bankovky s Maem, hodinky s Maem, tričko s Maem... Mao prostě vzhlíží na moderní Čínu...

"Udělal chyby, ale po století chaosu vybudoval velkou Čínu," říkají staří. "Nikdy nenechal střílet na vlastní lidi," mají jasno mladí. A ti, kteří mají jiný názor, si ho v zemi svázané cenzurou a vládou jedné strany raději nechávají pro sebe. A tak kult vůdce, který podle mnoha odhadů zavinil smrt více lidí než Stalin a Hitler dohromady, nadále přežívá. A když se pozorně díváte, je vidět i v olympijském Pekingu.


Z výroků Mao Ce-tunga

"V nejhorším případě zahyne půlka lidstva a druhá půlka přežije. Ale zato imperialismus by byl válkou vymýcen a celý svět by byl socialistický!" (1957)

"Jsme připraveni obětovat polovinu Číňanů pro světovou revoluci." (konec 50. let)

"Politická moc vychází z pušky." (40. léta)

"Revoluce není večerní párty." (40. léta)


(Co si o Pekingu myslí dalajlama? Čtěte zde!)