Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzkaz Gruzíncům: Držte se!

Autor: Lenka Bartáková - 
12. srpna 2008
09:01

Sovětský svaz se sice přejmenoval na Rusko. Jeho praktiky se ale nezměnily. Osud podobný tomu českému z léta 1968 totiž nyní prožívají občané Gruzie.

Ruská vojska minulý týden vtrhla na jejich území... Česká republika už Gruzii vyjádřila podporu.

Zatímco ČR na invazi sovětských vojsk v srpnu 1968 už jen neblaze vzpomíná, v Gruzii se situace neustále přiostřuje. A to i přesto, že USA, NATO i Evropská unie několikrát obě strany vyzvaly, aby boje ukončily.

Pražské ulice zaplnily sovětské tanky Pražské ulice zaplnily sovětské tanky | ČTK

Praha - srpen 1968

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner se dokonce jako šéf diplomacie EU vydal do Tbilisi, aby zprostředkoval uzavření příměří. A gruzínský prezident Michail Saakašvili na ukončení bojů přistoupil. Kouchner tedy vyrazil i na 'druhou stranu barikády' - do Moskvy. Tam si chtěl vyžádat podpis ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Jenomže, ještě než stihl vystoupit na ruské půdě, Moskva mírový návrh odmítla.

Foto: 

Gruzie - srpen 2008

Důvod? Gruzie prý stále v Jižní Osetii využívá armádu. Rusko tedy nadále bombarduje gruzínské vojenské oblasti. Bombardéry neustále krouží nad Tbilisi, a několik náloží dokonce zasáhlo tamní letiště. Vojáci pak obsadili i město Gori.


9 otázek pro politologa Zdeňka Zbořila

Proč se vůbec Gruzie do konfliktu pustila?

"Protože chtěla udělat pořádek na svém území. Jižní Osetie totiž čekala, že když Evropa uznala Kosovo, uzná i ji. To se ale nestalo, tak se začala víc bouřit."

Může Jižní Osetie samostatně fungovat?

"To asi nemůže. Dá se však očekávat, že se stane součástí nebo protektorátem Ruské federace."

Má Moskva v Jižní Osetii nějaký vlastní zájem?

"V Soči, jež leží nedaleko, bude v roce 2014 olympiáda. Nezbytné tedy budou velké investice do oblasti, a hlavně zachování míru."

Chce Rusko, aby se k němu Jižní Osetie připojila?

"Bylo by radši, kdyby zůstala samostatná. Měla by totiž na hranicích s Gruzií funkci nárazníku."

Gruzie stáhla svá vojska. Jak se situace dál vyvine?

"Ruský tlak neskončí. Cílem Moskvy je totiž pravděpodobně sesadit prezidenta Saakašviliho."

Dosáhnou toho?

"Gruzínci jsou temperamentní. Dá se tedy do budoucna očekávat, že se objeví někdo, kdo bude chtít do čela země."

Hrozí větší konflikt ze strany Spojených států?

"Spíš ne. USA a Rusko se obvykle dohodnou."

Takže Spojené státy Gruzii ani nepomohou?

"Asi ne. Američané se chtějí dostat spíš ke Kaspickému moři, tam je totiž víc ropy."

Proč se Česko postavilo právě na stranu Gruzie?

"Muselo, dodalo jí tanky. Rusko ČR vyčítá, že válka se vede českými zbraněmi."

Foto: 

Zdeněk Zbořil


Rusko versus Gruzie

● Vztahy mezi Ruskem a Gruzií výrazně ochladly od 'revoluce růží', která na přelomu let 2003 a 2004 vynesla do křesla gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten se snaží o dobré vztahy s USA a usiluje o členství Gruzie v EU a NATO, což je Moskvě silně proti mysli.

● Pod bod mrazu se vztahy mezi Moskvou a Tbilisi dostaly v září 2006 poté, co gruzínské úřady zatkly čtyři důstojníky ruské vojenské rozvědky (GRU) a obvinily je ze špionáže.

Vojenská situace v Jižní Osetii Vojenská situace v Jižní Osetii | ČTK

● Jádrem sporu je i gruzínská soutěska Pankisi zhruba 30 kilometrů od ruských hranic. Podle Moskvy jsou zde základny čečenských teroristů.

● Jednou z epizod sporů mezi oběma zeměmi je také takzvaná 'válka vín a vody'. Rusko totiž v roce 2006 zakázalo dovoz gruzínských vín, minerálních vod a ovoce, což jsou pro Gruzii důležité zdroje příjmů. Prý to udělalo kvůli zdraví svého obyvatelstva. Gruzie to považuje za politicky motivované gesto.

Začalo to Kosovem...

17. února 2008 vyhlásila bývalá srbská provincie nezávislost. Od té doby Kosovo uznalo přes 40 států včetně USA a ČR, zatímco Rusko se staví proti. Bývalý prezident Vladimir Putin navíc v minulých letech prohlásil, že bude-li uznána nezávislost Kosova, měly by ji dostat i samosprávné oblasti bývalého SSSR.


O zraněné pečují ve sklepě

Hlavní město Jižní Osetie je pod neustálou palbou Gruzínců. A raketám se nevyhnula ani tamní nemocnice. O zraněné proto lékaři musí pečovat v provizorních podmínkách – ve sklepeních rozbombardovaného

O zraněné pečují ve sklepě O zraněné pečují ve sklepě | ČTK


Čtěte také:

Na školačku z Plzně padaly z nebe bomby