Císař je riziko! Dětem hrozí potíže s imunitou, cukrovka i autismus

Video se připravuje ...
Sdílej na facebooku
10. října  2017 
 13:13

Napadlo vás někdy, že byste si ušetřila porodní bolesti a raději porodila dítě císařem i za cenu toho, že vám zůstane jizva, která se bude dlouho a bolestivě hojit? Tak na to radši zapomeňte. Protože na svět vycházejí nové skutečnosti o tom, jak moc je císařský řez rizikem pro dítě a jeho zdraví. 

Pro dítě je porod císařským řezem psychickou, ale i fyzickou zátěží. Zejména poporodní adaptace novorozenců je komplikovanější, ale i z dlouhodobého hlediska mají tyto děti horší imunitu než jejich vrstevníci porození přirozeně.

„Již dlouhou dobu jsou publikována epidemiologická data o vztahu mezi porodem dítěte císařským řezem a následným rozvojem obezityastmatudiabetu I. typu a neurovývojových poruch, mezi které se řadí i poruchy autistického spektra,“ upozorňuje Jan Smíšek, neonatolog a pediatr z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Ve výzkumech se ukazuje, že jedním z důvodů, které stojí v pozadí těchto nemocí, je narušení vývoje novorozeneckého biomu, tedy souboru mikroorganismů, které za fyziologických okolností při vaginálním porodu a bezprostředně po něm přecházejí do zažívacího traktu a kůže novorozence. Dítě narozené sekcí je o průchod porodními cestami ochuzeno a tyto mikroorganismy nemá. Některé matky proto po císařském řezu potírají své dítě poševním sekretem

„Císařský řez je z krátkodobého hlediska bezpečný a bezpečná je i anestezie, která je u něj poskytována. Z dlouhodobého hlediska však žádnou výhrou není, hlavně pro dítě,“ říká Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Důvodem, proč někteří odborníci, zejména urogynekologové, ženám žádajícím sekci vyhovují či je k ní přímo nabádají, je strach z poškození pánevního dna při přirozeném porodu. „Tento strach je však opodstatněný jen u žen starších 35 let, a to ještě jen v některých případech,“ vysvětluje Antonín Pařízek.

Hlavním důvodem pro žádost o sekci je nadále strach žen z bolesti při vaginálním porodu. Výzkumy však ukazují, že tělo těhotné ženy je odolnější vůči bolesti, v těhotenství a při porodu je práh bolesti vyšší. „Je proto velká naděje, že porod žena zvládne sama. Pokud nebude sama zátěž zvládat, mohou jí být poskytnuty prostředky na tlumení bolesti, které jsou dnes zcela běžné a bezpečné,“ říká Antonín Pařízek. Podle něj jsou pro dítě nejlepší přirozený porod v termínu a kojení minimálně šest měsíců.

Další články o zdraví najdete na webu Moje zdraví

Podívejte se na první setkání matek s miminky, to vás dojme:

Video se připravuje ...
První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry! • VIDEO: 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Kateřina Erbsová, Radka Wallerová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku