„Jiří Sovák (†79) ani nejel domů a nechával se vysadit rovnou ve Velvarské, kde teta bydlela,“ vzpomíná Jan. Jeho otec Jan Zázvorka (†77) v Chalupářích pracoval jako architekt.

381016:gallery:true:true

Kromě Sováka a Stellina bratra – taky vyhlášeného gurmeta – usedal pravidelně u stolu Makovec z Chalupářů a zároveň její skutečný soused Josef Hlinomaz (†63). Připravoval ostatním různé kulišárny. Jednou třeba obarvil Zázvorkové vepřovou pečeni potravinářskou barvou, vydával ji za kapra namodro a pak si veselá společnost rovnou udělala Vánoce uprostřed léta.

„Teta vždycky pekla několik kachen a hus najednou, protože měla strach, aby nedej bože nedošlo jídlo,“ řekl s úsměvem Blesk.cz Jan Zázvorka. Pamatuje si, že na večírcích všem vévodil zvučný hlas Josefa Vinkláře (†76), který hrál v seriálu Sovákova zetě Krbce. Rád a dobře zpíval. Honzův táta ho měl moc rád, protože oba měli cit pro výtvarné umění a často se bavili o obrazech.

381015:gallery:true:true


„Táta mu říkal pan Bouše, podle Hříšných lidí města pražského, kde se spolu taky na place sešli. Vždycky mi vyprávěl, že se u Stelly nehodovalo jen v rámci seriálu, pozvali shora Květu Fialovou a Hanu Hegerovou, taky Ivo Niederle nesměl chybět,“ vypočítává Stellin synovec. „Bývaly to bohatýrské večírky, to už dnes při natáčení není. Ale měli disciplínu, ráno byli všichni připraveni odjet točit do Višňové. Stačilo jim spát jen pár hodin a někdy samozřejmě ani to ne. Schrupli si jen na chvilku cestou v autě,“ dodal Jan Zázvorka.