Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za solení chodníku dostanete v Praze až 30 tisíc pokutu!

Vyhlážka zakazuje Pražanům solit
Vyhlážka zakazuje Pražanům solit  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Krčál)
Autor: kol, Vlastimil Staňa - 
7. ledna 2009
15:35

Vysypete-li na chodník před vaším domovem v Praze například kuchyňskou sůl, nebo popel, abyste tak ochránili sebe nebo ostatní od pádu na zledovatělém sněhu, riskujete tím pokutu až 30 tisíc korun.

Tak alespoň hovoří magistrátní vyhláška. Přesněji - píše se v ní o tom, že na úpravu chodníků a pěších zón v Praze je zakázáno používat posyp kuchyňskou solí, škvárou nebo popelem. Nesmíte použít dokonce ani chlorid vápenatý a jeho směsi. Poškozují totiž nejen zeleň, ale i zdraví našich čtyřnohých mazlíčků.

V okolí pražských lesoparků se počasí projevilo velmi silně V okolí pražských lesoparků se počasí projevilo velmi silně | Jaroslav Krčál

"Městští strážníci by měli občanům v prvé řadě domluvit a vysvětlit jim oč se ve vyhlášce jedná. Až při opakování přestupku nebo ve správním řízení hrozí fyzickým osobám sankce až 30 tisíc, pro firmy je tato hranice stanovena až na 200 tisíc korun," vysvětlil Blesku.cz mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Sníh se pro větší bezpečnost odklízejí snad všude. Sníh se pro větší bezpečnost odklízejí snad všude. | ČTK

Vyhláška úpravu chodníků shrnuje do několika faktorů:

  • Sníh je potřeba odstraňovat tak, aby nebyl provozem ušlapán a nepřimrzl k povrchu
  • Rozbředlý sníh je také potřeba z chodníku odstranit
  • Odklizený sníh je možné nechat na hromadě u vozovky, ale pouze tak, aby nepřekážel na přechodech pro chodce či vchodech a vjezdech do domů

bobina ( 8. ledna 2009 06:12 )

Potrestat každého,kdo se stará.

Zobrazit celou diskusi