Meghan: Pokud to bude dcera, budu ji vychovávat jako feministku. A syna taky!

Video se připravuje ...
Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle!
Foto: Reuters
Sdílej na facebooku
12. března  2019 
 06:00

Těžko říct, do jaké míry to Meghan říká jako tak trochu provokaci a nakolik to myslí vážně. Ale už před pár dny se nechala slyšet, že dítě, které se jí a Harrymu má v dubnu narodit, bude vychovávat víceméně genderově neutrálně. Teď tuhle informaci doplnila: bude to navíc v duchu feminismu. 

Vypadá to, že rodiny princů Williama a Harryho nebudou zrovna jako přes kopírák. Zatímco starší z bratrů má dokonalou tradiční rodinu se dvěma kluky a jednou holčičkou, mladší z nich bude progresivnější. 

Alespoň soudě podle toho, co o výchově dítěte říká budoucí matka. Před několika dny se zúčastnila mezinárodního diskusního panelu o právech a postavení žen, kde mimo jiné pochvalně promluvila o feminismu a o tom, jak je jí sympatický.  

A pak začala hovořit o feminismu i v souvislosti s očekávaným potomkem, jehož pohlaví zatím není veřejně známo. Podle Meghan jí v břiše kope malý feminista – ať už kluk, či holka – a ona to při výchově rozhodně míní brát v potaz. 

Podle časopisu Vanity Fair se navíc budoucí rodiče chystají dítě vychovávat, aniž by brali ohledy na tradiční genderové normy – tedy budou ho vychovávat tak, aby se vyhnuli zbytečným stereotypům. V praxi to zatím znamená třeba to, že miminko nemůže očekávat růžový, nebo bleděmodrý pokoj ani podobně rozdělené oblečení, čekají ho spíše bílé a šedé tóny.  

Vévodkyně Meghan, pokud jde o pojetí výchovy, použila anglické slovo "fluid", neboli "tekutý", aniž úplně přesně vysvětlila, jak to myslí. Ale bylo jasné, že nechce dítě hned zaškatulkovat podle pohlaví a nabízet mu třeba oblečení, hračky a další věci určené jen pro kluky, nebo naopak jen pro holky. 

Kensingtonský palác nicméně informace o tomto výchovném přístupu nepotvrdil, ale spíše se od nich ústy svého mluvčího distancoval. 

Podívejte se na galerii fotek rodiny vévodkyně Kate a prince Williama – jak rostou jejich děti? 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku