5 znamení, že vaše dítě šikanuje ostatní! Poznáte to na něm?

  • 5 znamení, že vaše dítě šikanuje ostatní! Poznáte to na něm?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. prosince  2018 
     06:00

    Žádné dítě není dokonalé, ovšem pokud si všimnete, že vaše dítě vykazuje známky šikany, je nutné, abyste to neignorovali. Jako rodič totiž můžete udělat hodně pro to, aby se šikanování druhých nestalo jejich celoživotním zvykem.

    Vyrovnat se s faktem, že vaše dítě šikanuje, nebývá lehké. Jen málokdo si připustí: ano, moje dítě je agresorem. Bohužel se to někdy stane. Důvody jsou různé a důležité je všímat si případných signálů, které vás o tom informují.

     

  • Proč se z dětí stanou agresoři?

    Autor: iStock

     

    Děti, které šikanují, nemusí být nutně kruté, ale v jejich životě se stane něco, co k šikaně vede. Můžou to být jejich vlastní nízká sebeúcta, neshody v rodině, impulzivita, příliš tvrdá autoritativní výchova, špatná kontrola emocí, sociální nepohodlí či zoufalá snaha zapadnout mezi spolužáky. Máte-li strach, zda vaše dítě netyranizuje druhé, pečlivě sledujte následující signály, které značí, že váš potomek potřebuje pomoc.

     

  • Nedostatek empatie

    Autor: iStock

     

    Všímejte si, jestli se vaše dítě zajímá o druhé. Jakmile vidíte, že děti nemají soucit ani empatii, nemyslí na jiné a starají se jen o sebe, pak je to varující signál. Takové děti často obviňují druhé a nechtějí nést odpovědnost za své vlastní činy. Nedostatek empatie může vést k tyranizování a šikaně ze strany vašeho potomka.

  • Posedlost být jako ostatní

    Autor: iStock

     

    Některé děti si velmi dobře uvědomují sociální hierarchii a sociální status. Když samy nepocházejí z prostředí, které by je automaticky zařadilo mezi „oblíbené“, cítí obrovský tlak na to, aby se dostaly dovnitř mezi "vyvolené". Snaží se mít všechny a všechno pod kontrolou, řídí a organizují ostatní spolužáky a jsou posedlé svým společenským obrazem, potažmo sociálními médii. Hodně času stráví starostí o to, jak je vnímají ostatní. To může vést k tomu, že začne takové dítě šikanovat druhé.

     

  • Předchozí zkušenosti s násilím a šikanou

    Autor: iStock

     

    Někdy se stává, že agresorem se stane dítě, které zažilo šikanu na své kůži nebo bylo svědkem šikany, násilí a hněvu. Ostatní mu zamezili v tom, aby tohle bezpráví odsoudilo veřejně, a to se nakonec obrátilo proti němu samému. Své pocity pak tyto děti začaly projevovat jakožto agresoři, přestože to nebylo jejich záměrem. Jako rodiče jim můžete pomoct najít správnou cestu.

  • Tendence ponižovat a shazovat druhé

    Autor: istock

     

    Všimli jste si, že vaše dítě má úžasnou schopnost neustále někoho shazovat a ponižovat? Poukazuje na chyby druhých, uráží je nebo o nich nevhodně vtipkuje? Důvodem bývají nízká sebeúcta či strach, který vyvolává v dětech odmítavost, jež se může projevit právě šikanou. Tohle vše je znamení, že vaše dítě potřebuje pomoc, aby se lépe cítilo ve své kůži a získalo sebedůvěru.

     

  • Opakující se nevhodné chování

    Autor: iStock

     

    Děti, které neumějí ovládat své emoce, mívají velmi často problémy ve škole s chováním. Míváte často telefonáty od učitelek nebo ředitele, v nichž jde o nevhodné chování? Tyhle problémy můžou znamenat, že vaše dítě nezná hranice, přes které nesmí jít, nebo že neví, jak pracovat se svými emocemi. Místo toho dává průchod impulzivitě, která může vést až k šikaně.

     

    Jak s dětmi mluvit o šikaně? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jak s dětmi mluvit o šikaně • VIDEO: 

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku