2x Petr Stančík: Fíla s Žofkou pro malé děti, H2O a poklad šíleného oka pro větší

Doporučujeme jako čtení pro školáky
Foto: Abramis
Sdílej na facebooku
22. listopadu  2018 
 12:00

Když chceme mít coby rodiče jistotu, že sáhneme po dobré knížce pro děti, jméno Petra Stančíka je zárukou, že se nespleteme. Skvěle se uvedl příběhy jezevci Chrujdovi, pokračoval dalšími tituly a momentálně jsou na trhu hned dvě jeho novinky - jedna pro děti řekněme těsně předškolní, druhá pro školáky. My už jsme se začetli do obou! 

Chcete tip na dětskou knížku plnou fantazie a hravé inspirace? Rádi doporučujeme titul Fíla, Žofie a Smaragdová deska. Jejím autorem  je právě Petr Stančík, ilustracemi ji doprovodila oceňovaná ilustrátorka Lucie Dvořáková. 

Petr Stančík: Fíla, Žofie a Smaragdová deska
Petr Stančík: Fíla, Žofie a Smaragdová deska
Autor: Mladá fronta
Sourozenci Fíla a Žofie mají problém: jejich maminka je smutná, protože ztratila zlatý prstýnek. Dvojčata to nechtějí nechat jen tak, ale na koupi nového prstýnku jim nestačí ani všechny jejich úspory v prasátku. Sourozenci se ale nevzdávají, seznámí se se záhadným hadem Uroborcem, který jim navrhne, že jim ukáže, jak se zlato vyrábí.

Společně s dvojčaty Fílou a Žofií mohou objevovat říši Alchymie a její svérázné obyvatele, luštit hádanky od Sfingy nebo třeba vyrobit Kámen mudrců, který proměňuje obyčejné kovy v ryzí zlato. Každá z kapitol je doplněna hravým kvízem, motivujícím děti k dalšímu rozvíjení příběhu.

Knížka vydaná nakladatelstvím Mladá fronta patří do vzácné skupiny knížek plných fantazie, dobrodružství, překvapení a laskavého vyprávění, které děti baví od první do poslední stránky. Novinka potěší nejen děti, ale také rodiče, kteří svým potomkům rádi dopřejí zábavné, a přitom podnětné čtení.

A pokud máte děti o něco starší, řekněme mladší školáky, podstrčte jim něco ještě dobrodružnějšího. Řeč je o knize H2O a poklad šíleného oka, kterou rovněž napsal Petr Stančík a ilustrovala Galina Miklínová. 

Petr Stančík: H2O a poklad šíleného oka
Petr Stančík: H2O a poklad šíleného oka
Autor: Freytag & Berndt
Jde o pokračování loňské mimořádně povedené a úspěšné knihy H2O a tajná vodní mise, za kterou autoři mimo jiné dostali Zlatou stuhu pro nejlepší dětskou knihu. 

V nové knize kamarádi Hugo, Hubert a Ofélie vyráží za novým dobrodružstvím. Přestože kniha je zdařilou sci-fi, má i silný edukační náboj. Na mnoha místech dětem představuje věci a jevy, které jsou součástí reálného života, ale autoři je podávají odlehčenou formou, včetně netradičního obrazového doprovodu.

V názvu a vzorci vody H2O jsou ukryti hlavní hrdinové knihy - Hugo, Hubert a Ofélie. Vytvoří svůj klan a s pomocí „zmenšovátka“ podnikají dobrodružné výpravy. Proti nim stojí šílený profesor Hermenegild Vulpes, který s pomocí moderních technologií kuje proti školákům i celé společnosti pikle.

Hrátky s vodou

Obě knihy Petra Stančíka a Galiny Miklínové jsou také hrátkami s vodou, která, jak ukazují i poslední suché roky, je čím dál důležitější surovinou. Dílo, které vyšlo v nakladatelství Abramis - Petr Stančík, proto podpořila skupina Veolia Česká republika.

Takhle to vypadalo na křtu knihy H2O a poklad šíleného oka

Video se připravuje ...
Takhle to vypadalo na křtu knihy H2O a poklad šíleného oka • VIDEO: 

Petr Stančík: H2O a tajná vodní mise
Petr Stančík: H2O a tajná vodní mise
Autor: Freytag & Berndt
Petr Stančík je básník, prozaik, esejista a dramatik. Studoval na PedF UK a na DAMU, pracoval jako učitel, televizní režisér, textař a konzultant. Sestavil antologii české poezie Ryby katedrál (2001).

etektivní groteska Mlýn na mumie (2014), odehrávající se v české metropoli za prusko-rakouské války, mu vynesla ocenění Magnesia Litera 2015 za nejlepší prózu. Dětem věnoval sérii povídek o jezevci Chrujdovi (Jezevec Chrujda točí film, 2014; Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič, 2015; Jezevec Chrujda našel velkou lásečku, 2016; Jezevec Chrujda dobývá vesmír, 2017), interaktivní zeleninový thriller Mrkev ho vcucla pod zem (2013) či pohádku O díře z trychtýře (2016). Jeho poslední knížka pro děti H2O a tajná vodní mise byla oceněná Zlatou stuhou (2018).

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku