Zdravá a chutná jídla bez masa pod 300 kalorií! Připravte si je a budete hubnout

  • Zdravá a chutná jídla bez masa pod 300 kalorií! Připravte si je a budete hubnout
    31. října  2018 
     06:00

    Využijte posledních pár týdnů před Vánoci k tomu, abyste ještě shodili pár nadbytečných kilogramů. Bramborový salát, řízky a cukroví si pak nebudete tolik vyčítat. Aby vás ale podzimní dieta opravdu bavila, je třeba načerpat inspiraci z nízkokalorických receptů. Dostatek bílkovin je pro efektivní hubnutí nezbytný, ale co dělat, když už jste masa přejedeni? 

    Tepelná příprava masa bývá mnohdy zdlouhavá a po čase vás jeho konzumace může omrzet. Zařaďte proto do jídelníčku tato vyvážená jídla s nutriční hodnotou jen do tří set kalorií.

  • Vaječné muffiny s baby špenátem a sýrem feta

    Autor: istock.com

    Nemáte na zdlouhavé vaření čas? Zaměřte se na pokrmy, které jsou hotové za pár minut, a přitom vám vydrží v lednici i několik dní. Slaný recept, který určitě stojí za pozornost, jsou vaječné muffiny. 

    Už jen volbou surovin si je můžete různě obměňovat, a tak vás hned tak bavit nepřestanou. Vedle nízkého počtu kalorií jsou navíc nízkosacharidové, a tak se hodí i do keto diety.

    Pro přípravu muffinů budete potřebovat vejce, feta sýr, baby špenát, rajčata, červenou papriku, popř. další druhy zeleniny. Všechny ingredience smícháte a směsí naplníte formičky na muffiny. Pečete v klasické nebo mikrovlnné troubě.

  • Quinoa s brokolicí a marinovaným tofu

    Autor: istock.com

    Rychlý oběd bez masa připravíte snadno i s pomocí tofu. Aby vám ale opravdu chutnalo, zkuste ho marinovat! 

    Smíchejte lžičku oleje se lžící sójové omáčky, lžičkou hořčice a špetkou uzené papriky. Přibližně sto gramů tofu nakrájejte na kostičky a smíchejte ho s připravenou marinádou. Poté tofu krátce opečte na pánvi a následně k němu přidejte uvařenou brokolici a quinou.

  • Salát z pečené řepy a mozzarelly

    Autor: istock.com

    Využijte nabídky sezonních podzimních potravin a zařaďte do jídelníčku např. červenou řepu. Tu stačí upéct v troubě a následně nakrájet na kostičky.

    Servírujte ji spolu s minimozzarellami, rukolou a nasekanými vlašskými ořechy. Salát doporučujeme dochutit balzamikem a lžičkou medu.

  • Zapečený lilek se sýrem

    Autor: istock.com

    Lilek nebo cuketa jsou svým tvarem vhodné pro zapékání a patří mezi nízkokalorické druhy zeleniny. Skvěle se tak hodí při dietě a vaše večeře bude vypadat hned o něco kreativněji.

    Lilek můžete naplnit prakticky čímkoli. Pokud si ale chcete být jistí, že jste nijak neohrozili svou dietu, pak lilek naplňte pouze zeleninou. Aby směs nevypadávala z lilku ven a zároveň abyste navýšili v jídle množství bílkovin, přidejte do zeleniny sýr nebo vejce. 

    Tip redakce: Vedle běžného tvrdého sýru nebo mozzarelly můžete zkusit zapékat s pomocí tvarůžků. Ty obsahují spoustu bílkovin a minimum tuku, a tak jsou při dietě přímo ideální.

  • Plněné vegetariánské tortilly

    Autor: istock.com

    Máte rádi mexickou kuchyni? Pak oceníte tip na plněné tortilly. Maso můžete vynechat, jelikož fazole jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Tortilly naplňte rajčaty, paprikou, kukuřicí a trochou strouhaného sýra (do třiceti procent tuku). Ten se při zahřátí rozteče, a směs tak udrží pohromadě.

    Tortilly servírujte s guacamole (tj. rozmačkaným avokádem ochuceným pepřem a citronovou šťávou) a dipem z bílého řeckého jogurtu se sníženým obsahem tuku.

  • Krémové polévky

    Autor: istock.com

    Polévky patří na podzim mezi vyhledávaná jídla. Abyste si ale nenarušili dietní režim, vyhněte se při jejich přípravě jíšce, tučné smetaně, uzeninám a celkově se držte co nejmenšího počtu surovin.

    Nejvhodnější při dietě jsou zeleninové krémy, jelikož k jejich přípravě využijete opravdu jen zeleninu. Jejich hustotu ovlivníte pouze množstvím vývaru nebo vody a k dochucení vám postačí pouze koření.

    Vyzkoušet můžete krém z brokolice, hrášku, dýně, cukety nebo např. rajčat.

  • Zdravé palačinky s ovocným přelivem

    Autor: istock.com

    Že mohou být palačinky dietní? O tom nepochybujte! Ta nejkaloričtější část je totiž až závěrečné servírování. Těsto, ze kterého vytvoříte až tři palačinky, připravíte z jednoho vejce, vody, dvou vrchovatých lžic celozrnné mouky a lžičky cukru. 

    Marmeládu, nutellu nebo javorový sirup jste bohužel nuceni vynechat. K tomu, abyste si pochutnali, vám ale bohatě postačí řecký nízkotučný jogurt a lesní plody, které můžete na chvíli povařit.

  • Dušený pokrm z červené čočky

    Autor: istock.com

    Chcete se v chladných dnech pořádně zahřát? Navlečte si teplé ponožky a uvařte si tento dušený pokrm! Jeho příprava vám nezabere více než pár minut a díky luštěninám budete dlouho sytí.

    Na lžičce másla osmažte jednu malou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a po pár minutách do směsi přidejte červenou čočku. Směs ochuťte solí, pepřem a kari kořením. Nakonec přidejte konzervu krájených rajčat, trochu vody a vše duste přibližně patnáct minut. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji