Které vánoční sladkosti byste dětem rozhodně dávat neměli?

Video se připravuje ...
Jak poznat kvalitní vánoční sladkosti
Foto: Igor Hellebrandt
Sdílej na facebooku
12. prosince  2017 
 12:00

Berme to tak, že když jindy dětem sladkosti hodně omezujeme, nebo dokonce zakazujeme, na Vánoce tak přísní nebudeme. Na tom není nic špatného ani podle odborníků na dětskou výživu. Rozhodně ale má smysl pečlivě si mezi nabízenými výrobky vybírat, například hledět, aby v nich bylo dost kvalitní čokolády. Jak na to, vám poradí Karolína Hlavatá, nutriční poradkyně z iniciativy Vím, co jím. 

Po jakém výrobku sáhnout, když kupujete vánoční sladkosti? Karolína Hlavatá, výživová poradkyně z iniciativy Vím, co jím, doporučuje takové produkty, v nichž je co nejvíce čokolády a které nejsou nijak plněné. Protože právě náplně bývají u těchto výrobků tou nejméně kvalitní součástí.

"Náplně často obsahují například palmojádrový tuk, který bychom dětem dávat neměli," vysvětluje poradkyně. I proto jako nejhorší z hodnocených výrobků označila Salonky Margot od Orionu. Zároveň doporučila, aby rodiče kupovali výrobky s co nejjednodušším složením – je to takové rychlé vodítko kvality. Dobře naopak dopadli například čokoládoví santa clausové od firmy Lindt. Sáhnout můžete i po podobných výrobcích jiných značek. 

Není potřeba dávat dětem čokoládu se 70 a více procenty kakaa. Ale alespoň 25 procent by ho tam být mělo. Podrobné vysvětlení přináší následující video. 

Video se připravuje ...
Kolik čokolády má ve vánočních sladkostech být? • VIDEO: 

Čokoládu byste dětem nejraději zatrhli, protože je v ní moc cukru a tuku, ale občas jim dovolíte želatinové vánoční bonbony? Zase taková výhra to není. Tuk v nich sice není, ale o to více cukru! A rozhodně ne žádná želatina, kvůli které nad nimi občas rodiče přivírají oči. "Je také škoda, že neobsahují žádnou ovocnou šťávu, pouze aromata, ačkoli přírodního původu," zhodnotila Karolína Hlavatá populární Arabesky od Orionu. 

Video se připravuje ...
Jsou nečokoládové cukrovinky lepší, nebo horší?

A jak v hodnocení dopadly klasické vánoční kolekce, na které ledaskdo nedá dopustit, ačkoli už se od ROH nefasují? My jsme v hodnocení měli Červenou (neboli hořkou) kolekci od Orionu a tady platilo to, co u ostatních vánočních sladkostí: sáhněte po čistě čokoládových figurkách, vyhněte se plněným. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku