Až budu velkej, budu youtuber! O čem to vaše děti vlastně mluví?

Video se připravuje ...
Video jednoho z nejúspěšnějších českých youtuberů: Jirka Král - Pokec ve vlaku - Novinky, přítelkyně, Utubering
VIDEO: Youtube.co/Jirka Král
Sdílej na facebooku
6. dubna  2016 
 06:00

Víte, kdo je Stejk nebo Shopaholic Nicol? Co po vás dítě chce, když se vás ptá, jestli může točit vlog nebo Let´s Play? A když vám řekne, že chce jít na Utubering? Pokud rozkódujete alespoň tři z pěti slov, gratulujeme. Jste buď hodně mladí, nebo jdete s dobou. Nebo máte doma youtubera. Pro ostatní je zde krátký vhled do života této mladé rozvíjející se komunity.

Točí videa o všem: o hraní her, o kráse, o tom, co je štve. Před kamerou se pomazávají nutellou a vytáčejí ostatní, dělají ksichty i "blbý vtipy" a u toho je sledují miliony jiných. Nejsou to ani hokejisté, ani modelky, žádní VIP. Jsou to obyčejní kluci a holky s dobrými nápady. Poznejte nové hvězdy vašich dětí: youtubery.

Televize je mrtvá

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jak může někdo hodiny sledovat video, kde jiný člověk hraje nějakou počítačovou hru? Proč si ji ten dotyčný radši nezahraje sám, diví se možná mnozí rodiče. "Tomu se říká Let´s Play, tati," odpoví vám vaše dítě, které se v tom vyzná. "Ty taky klidně koukáš na fotbal, kterej hraje někdo jinej, místo toho, aby sis to zahrál sám." Co na to říct?

Bylo to tak vždycky a bude: vaše děti baví něco jiného než vás. Televize je z jejich pohledu "sto let za opicema", všechny pořady "jsou trapný, nudný", a navíc ne každý má možnost si je pustit, kdy chce. YouTube nabízí všechno: hodiny, dny, roky zábavy. Nejnovější, nejvtipnější, nejkontroverznější. A hlavně: autentické. Youtuberovi jeho videa nikdo neschvaluje, jen on sám. Žádný manažer, žádný ředitel programu.

Kde se vzali?

Když jeden ze zakladatelů YouTube Jawed Karim nahrál na stránku své video se skupinkou slonů, rozhodně netušil, jak to bude vypadat za deset let. V roce 2015 se na stránku nahrálo v průměru 300 videí za minutu a po vyhledávači Google je to druhá nejnavštěvovanější stránka, která má dvě miliardy přístupů denně!

Mezi nimi se začali postupně objevovat tací, kteří svými videi zaujali více než ostatní. Svou hudbou, svými komentáři, svým humorem, svým přístupem k životu. Točí to, co je baví. Vlogy, neboli video blogy, na téma beauty a fashion, tedy o trendech v oblékání a líčení. Gaming videa o hrách, které hrají a recenzují, nebo různé žerty a fórky.

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

Každý rodič dělá větší či menší chyby. Dokonce i ti, o kterých si myslíme, že jsou dokonalí. Naštěstí se naši potomci dokážou s většinou z nich bez…celý článek

Mohou točit i takzvaná unboxing videa, kde vybalí a představí věc z originálního obalu, nebo i videa zvaná challenge, ve kterých se plní nejrůznější výzvy a úkoly. Videa těch nejlepších mají miliardy zhlédnutí a miliony odběratelů – tedy těch, kterým automaticky přijde upozornění, že uživatel publikoval video nové. A teď to nejlepší: za určitý počet zhlédnutí vám YouTube zaplatí. Nejsledovanější youtuber světa PewDiePiemá je podle údajů v knížce Já, JůTuber (CooBoo: Praha, 2015) dolarovým milionářem.

Čeští youtubeři s více než 200 000 odběrateli mohou vydělávat kolem 40 000 korun měsíčně. Velké firmy se snaží získat je do reklam na své produkty, dokážou díky svému jménu vybrat statisíce na charitativní projekty. 

Hvězdou může být kdokoliv

....
....
Autor: Shutterstock.com
Kromě toho, že jsou youtubeři autentičtí, jsou pro své fanoušky ještě něčím přitažliví: jsou to kluci a holky jako oni. Začínali točit obyčejným mobilem, počítačem nebo kamerou a úspěch přišel až po čase. Nejsou nijak prefabrikováni světem médií a trendy, naopak jsou to oni, kdo trendy vytváří. Mohou mít nadváhu, tělesné postižení, komplexy, své osobní problémy. Nemusí se účastnit žádné talentové soutěže. Točí videa o tom, že mají odstáté uši a že neumějí hrát na žádný hudební nástroj.

Mezi nejúspěšnější české youtubery patří například Jirka Král, Viral Brothers, Hoggy, Fatty Pillw, Stejk, Mad Bros, Teri Blitzen, Shopaholic Nicol, Gejmr a Ment a další a další. Důkazem jejich popularity je i to, že desetitisíce fanoušků (většinou ve věku mezi 12 a 20 lety) jsou ochotny zaplatit 500 korun a jít na obří festival, kde mohou své idoly vidět živě. Ten nejprestižnější – Utubering – se koná 29. dubna v Praze a 6. května v Brně. „O loňský ročník byl velký zájem. Letos však kapacitu akce snižujeme na méně než polovinu loňské návštěvnosti. Chceme, aby byl festival komfortnější. Kompenzujeme to však novým konáním i v Brně, kde bude program téměř stejný,“ vysvětlil jeden z organizátorů David Peštál.

Takže až vám dítě řekne, že chce být youtuberem, neberte to rozhodně na lehkou váhu.

Video se připravuje ...
Video jednoho z nejúspěšnějších českých youtuberů: Jirka Král - Pokec ve vlaku - Novinky, přítelkyně, Utubering • VIDEO: 

Jak to vypadá na festivalu youtuberů?

Video se připravuje ...
Utubering 2016 teaser • VIDEO: 

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku