Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách
2
/
13
Prohlédnout znovu
Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách
Podle průzkumů by zvýšení průměrné teploty o stupeň znamenalo snížení výnosnosti pšenice o 10 procent.
|
Pavel Ryšlink
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Současné zvyšování výnosů plodin je poloviční, než bychom potřebovali. Řešením podle vědců mohou být geneticky modifikované potraviny i řasy
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky / reprofoto YouTube Týden vědy a techniky AV ČR
Do roku 2050 hrozí hladomor varují odborníci. Jedním ze způsobů jak mu zabránit jsou podle nich geneticky modifikované potraviny.
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky.
|
Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Nejvíce jídlem plýtvají domácnosti, nejčastěji pak vyhazujeme ovoce, zeleninu a pečivo.
|
iStock
Lidé se často bezdůvodně straní ovoce a zeleniny, které nemají žádoucí tvar.
|
iStock
Řasy jsou důležité i při produkci umělých barviv, těmi jsou dnes například přikrmovány i slepice, aby jejich vajíčka měla žádoucí barvu žloutků.
|
Dan Černovský, scom
Řasa spirulina již dnes pomáhá v Africe, pouhých 10 gramů spiruliny totiž může znamenat vyváženou denní dávku bílkovin a vitamínů pro podvyživené dítě.
|
Profimedia
Přirozeným šlechtěním se nám daří zvyšovat výnosy hlavních plodin jen polovičním tempem, než bychom reálně potřebovali.
|
Profimedia.cz
Kukuřice by při růstu průměrné teploty snížila výnosnost dokonce o sedmnáct procent.
|
shutterstock.com
Rozchod Babišových: Co bude s „rodinným“ holdingem?
Wimbledonská šampionka Vondroušová po oznámení rozvodu: Zpověď o bolavém období
Ministr Hladík o zálohování plechovek a petek: Kus za čtyři koruny. Jak to bude fungovat?
Stop turistům v dalším dovolenkovém ráji Čechů! Na "Kanárech" pro ně chystají speciální daň
Hrůza v Macoše: Do propasti skočili dva muži! Jeden se měl před tím ještě zastřelit
Bartoška na tiskovce k letošním Varům: Po nemoci zářil v dobré náladě! Kdo dostane Globus?