Logo magazínu

Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách

2/13
Prohlédnout znovu

Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách

Podle průzkumů by zvýšení průměrné teploty o stupeň znamenalo snížení výnosnosti pšenice o 10 procent. | Pavel Ryšlink
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Současné zvyšování výnosů plodin je poloviční, než bychom potřebovali. Řešením podle vědců mohou být geneticky modifikované potraviny i řasy | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky / reprofoto YouTube Týden vědy a techniky AV ČR
Do roku 2050 hrozí hladomor varují odborníci. Jedním ze způsobů jak mu zabránit jsou podle nich geneticky modifikované potraviny. | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Panelová diskuze na téma Potraviny budoucnosti, kterou uspořádala Akademie Věd České republiky v rámci svého Týdne vědy a techniky. | Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky
Nejvíce jídlem plýtvají domácnosti, nejčastěji pak vyhazujeme ovoce, zeleninu a pečivo. | iStock
Lidé se často bezdůvodně straní ovoce a zeleniny, které nemají žádoucí tvar. | iStock
Řasy jsou důležité i při produkci umělých barviv, těmi jsou dnes například přikrmovány i slepice, aby jejich vajíčka měla žádoucí barvu žloutků. | Dan Černovský, scom
Řasa spirulina již dnes pomáhá v Africe, pouhých 10 gramů spiruliny totiž může znamenat vyváženou denní dávku bílkovin a vitamínů pro podvyživené dítě. | Profimedia
Přirozeným šlechtěním se nám daří zvyšovat výnosy hlavních plodin jen polovičním tempem, než bychom reálně potřebovali. | Profimedia.cz
Kukuřice by při růstu průměrné teploty snížila výnosnost dokonce o sedmnáct procent. | shutterstock.com

Borhyová v Hráčích o mamince v „triku" Babiše: To mi bylo nepříjemné

Olga Menzelová řeší kila navíc: Makám jak blbá, a ne to dát dolů!

Martin (†49) se zřítil při sestupu v Alpách: Dojemná slova dcery Elišky

Topolánek se nebývale ostře pustil do STAN: „Se*ou mě.“ Hráblo mu, reagují straníci

V zooparku u Prahy zastřelili lva Lojzu: Policie popsala, co se stalo!

Žádná kocovina, ale nádor! Ondřej po operaci oslepl a ochrnul, sestra za něj bojuje