Logo magazínu

Připravit vánočního kapra jako profesionál? Nechte si poradit od šéfkuchaře!

9/23
Prohlédnout znovu

Připravit vánočního kapra jako profesionál? Nechte si poradit od šéfkuchaře!

Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský
1. Kapra omráčíte klepnutím paličkou nebo válečkem do čela. | Alexandr Malachovský
2. Poté mu nožem propíchněte nerv u ocasu (přibližně v prostředku) nebo propíchněte žábry. | Alexandr Malachovský
3. Šupiny se nejlépe odstraňují lžící rychlými tahy od ocasu směrem k hlavě. | Alexandr Malachovský
4. Při vyvrhování vnitřností nesmíte proříznout žlučník. Maso by se nedalo jíst. Vyhnete se mu tím, že ostrým nožem naříznete břicho jen zhruba 4 centimetry do hloubky. | Alexandr Malachovský
5. Pak rukou vyndáte střeva, jikry, mlíčí, játra se žlučníkem, vzduchový měchýř. „Nebojte se do toho sahnout,“ radí šéfkuchař. Jikry a mlíčí si uschovejte na polévku. | Alexandr Malachovský
6. Na polévku odstraňte i žábry a vydloubněte oči a vše zahoďte. Maso i hlavu dobře očistěte a důkladně omyjte. Nezkazíte si chuť masa a vývar bude pěkně čirý. | Alexandr Malachovský
7. V místě, kde byly žábry, oddělte tělo kapra od hlavy. | Alexandr Malachovský
8. Před filetováním si chyťte kapra do utěrky (i papírové) a jednu dejte pod něj. Nebude vám tolik klouzat. | Alexandr Malachovský
9. Nařízněte hřbet kapra z jedné strany těsně vedle páteře. Pokračujte dalšími řezy hlouběji podél velkých kostí, které vás povedou. Uslyšíte, jak budou malé kůstky křupat. | Alexandr Malachovský
10. Oddělte přebytečné ploutvičky a tvrdé části a filet je hotový. | Alexandr Malachovský
11. Teď už jej stačí jen obalit a osmažit. „Osvědčilo se mi vynechat při obalování mouku. Radši ho obalím ve dvojité vrstvě vajíčka a strouhanky,“ radí Vrbovský. | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Kuchání a příprava vánočního kapra | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský
Šéfkuchař Lukáš Vrbenský | Alexandr Malachovský

Moravec pro Blesk o lidech, co k němu nechodí: Pro Zemana jsme hnůj a póvl! Babiš debaty zruší

Hvězda StarDance a Zlaté labutě Dancingerová: Rozchod s otcem svého syna!

Fiala pro Blesk: Ze zvýšení daní radost nemám! Ekonomové hodnotí, co se jeho vládě vymstilo

Uvězněn v jiném těle: Sam (19) z Brna se mění ze ženy na muže

Petr Pavel bez Evy na závěru Colours of Ostrava: „Občas je potřeba si vyčistit hlavu“

Krásná fitness trenérka bojuje o život: Má 31 kilo a obří bolesti