Logo magazínu

Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?

7/10
Prohlédnout znovu

Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?

Žampion lesní má příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Nejdůležitějším znakem ale je, že tam, kde do něj říznete, zčervená. | Jiřina Hrabáková
Hnědé šupinky na klobouku – další z poznávacích znaků žampionu lesního. Lupeny jsou nejprve bělavé, později jdou do růžova a nakonec do čokoládově hnědé. Noha je bílá, později narůžovělá, našedlá nebo hnědá. | iStock
Na noze žampionu lesního spatříte jemný prsten. | iStock
Jedovatá pečárka perličková je celkově světlejší, a pokud do ní říznete, jde do žluta. | Jiřina Hrabáková
Pečárka perličková | Jiřina Hrabáková
Jedlý žampion císařský je také pokrytý hnědými šupinkami, oproti lesnímu je ale mnohem mohutnější – proto se mu také říká pečárka obrovská. Má oříškovou chuť a příjemnou anýzovou vůni. Dužnina jde po rozkrojení do oranžova. | Jiřina Hrabáková
Jedlá pečárka Langeova patří také k mohutnějším žampionům. | Jiřina Hrabáková
Lupeny jednotlivých žampionů mohou být velmi podobné. Na snímku pečárka Langeova. | Jiřina Hrabáková
Pečárka Bohusova na řezu stejně jako žampion lesní červená a má také šupinkatý klobouk,. Daří se jí ale v listnatých lesích a typické pro ni je, že roste v trsech. | Jiřina Hrabáková
Žampion zápašný je náš nejznámější jedovatý žampion. Má hladký klobouk a zapáchá po karbolu. S lesním byste si ho proto splést neměli. | iStock

Masivní požár vyhnal na Krétě 3 tisíce lidí. Mezi evakuovanými jsou i Češi

Felix Slováček (82) po kolapsu v letadle: První foto z nemocnice!

Trajekt s turisty šel ke dnu! Záchranáři pátrají po desítkách lidí

Česko rozdělily bouřky: Na východě supertropy, na jihu padaly stromy! Sledujte radar Blesku

Zamilovaný Karel Kašák: Ztratil jsem se v Kačence! S Bláhovou po třech týdnech vztahu už i bydlí

Tajemství zásnub Kamily Nývltové (36): Jedna velmi drahá tradice!