Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?
5
/
10
Prohlédnout znovu
Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?
Žampion lesní má příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Nejdůležitějším znakem ale je, že tam, kde do něj říznete, zčervená.
|
Jiřina Hrabáková
Hnědé šupinky na klobouku – další z poznávacích znaků žampionu lesního. Lupeny jsou nejprve bělavé, později jdou do růžova a nakonec do čokoládově hnědé. Noha je bílá, později narůžovělá, našedlá nebo hnědá.
|
iStock
Na noze žampionu lesního spatříte jemný prsten.
|
iStock
Jedovatá pečárka perličková je celkově světlejší, a pokud do ní říznete, jde do žluta.
|
Jiřina Hrabáková
Pečárka perličková
|
Jiřina Hrabáková
Jedlý žampion císařský je také pokrytý hnědými šupinkami, oproti lesnímu je ale mnohem mohutnější – proto se mu také říká pečárka obrovská. Má oříškovou chuť a příjemnou anýzovou vůni. Dužnina jde po rozkrojení do oranžova.
|
Jiřina Hrabáková
Jedlá pečárka Langeova patří také k mohutnějším žampionům.
|
Jiřina Hrabáková
Lupeny jednotlivých žampionů mohou být velmi podobné. Na snímku pečárka Langeova.
|
Jiřina Hrabáková
Pečárka Bohusova na řezu stejně jako žampion lesní červená a má také šupinkatý klobouk,. Daří se jí ale v listnatých lesích a typické pro ni je, že roste v trsech.
|
Jiřina Hrabáková
Žampion zápašný je náš nejznámější jedovatý žampion. Má hladký klobouk a zapáchá po karbolu. S lesním byste si ho proto splést neměli.
|
iStock
Poslední rozloučení s Josefem Lauferem (†84): Zástup hvězd na utajovaném pohřbu
Dojemný detail na pohřbu Josefa Laufera (†84): „Setkání“ s milovanou Irenou (†83)! O její smrti se nikdy nedozvěděl…
Bezpečnostní výbor o střelci z FF: Netrpěl duševní poruchou! Promluvila máma zavražděné Elišky: Co řekla Rakušanovi?
Prezidentský pár na farmě. Pavel si pohladil krávu, první dámu okouzlila kočka
„Nechovejte se jako tupá kráva,“ Černochová a Konečná se do sebe ostře pustily na sítích
Smrt navigátorky (†41) při rallye: Dojemné rozhodnutí rodiny