Logo magazínu

Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?

5/10
Prohlédnout znovu

Žampion lesní houbaři přehlížejí, přitom má zajímavou chuť. Jak ho poznat a využít?

Žampion lesní má příjemnou vůni a kořeněnou chuť. Nejdůležitějším znakem ale je, že tam, kde do něj říznete, zčervená. | Jiřina Hrabáková
Hnědé šupinky na klobouku – další z poznávacích znaků žampionu lesního. Lupeny jsou nejprve bělavé, později jdou do růžova a nakonec do čokoládově hnědé. Noha je bílá, později narůžovělá, našedlá nebo hnědá. | iStock
Na noze žampionu lesního spatříte jemný prsten. | iStock
Jedovatá pečárka perličková je celkově světlejší, a pokud do ní říznete, jde do žluta. | Jiřina Hrabáková
Pečárka perličková | Jiřina Hrabáková
Jedlý žampion císařský je také pokrytý hnědými šupinkami, oproti lesnímu je ale mnohem mohutnější – proto se mu také říká pečárka obrovská. Má oříškovou chuť a příjemnou anýzovou vůni. Dužnina jde po rozkrojení do oranžova. | Jiřina Hrabáková
Jedlá pečárka Langeova patří také k mohutnějším žampionům. | Jiřina Hrabáková
Lupeny jednotlivých žampionů mohou být velmi podobné. Na snímku pečárka Langeova. | Jiřina Hrabáková
Pečárka Bohusova na řezu stejně jako žampion lesní červená a má také šupinkatý klobouk,. Daří se jí ale v listnatých lesích a typické pro ni je, že roste v trsech. | Jiřina Hrabáková
Žampion zápašný je náš nejznámější jedovatý žampion. Má hladký klobouk a zapáchá po karbolu. S lesním byste si ho proto splést neměli. | iStock

Hejtmanka Vildumetzová „na životní křižovatce“: Konec kvůli krachu manželství?!

Překvapivá slova Dády Patrasové (69): Rozporuje dědictví po Aničce (†29)! I majetek...

Duka (†82) bojoval o život do poslední chvíle. Proč nešel dřív do církevního důchodu?

Velký čtenářský průzkum: Řekněte nám, co vás baví na Blesku!

„Pach mrtvoly ze sebe nesmyjete celé dny,“ vzpomíná legenda pražské kriminálky, emeritní major Hyhlík

Sedm mrtvých po nehodě letadla v Kentucky: Stroj explodoval a hořící zabíjel i na zemi