Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Až spustíme protiofenzívu, všichni to uvidí, vzkazují Ukrajinci. A u Bachmutu prý slaví úspěchy

Autor: ČTK, swp - 
7. června 2023
21:16

Ukrajina ještě plánovanou a napjatě očekávanou protiofenzívu nezahájila, až se tak stane, bude to všem zřejmé, řekl dnes agentuře Reuters tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Rusové si prý podle něj pletou lokální ukrajinské postupy na některých úsecích fronty se zahájením větší operace. Popřel tak tvrzení ruské strany, že Ukrajina už do protiútoku přešla.

„Nic z toho není pravda. Naše armáda rozhodne, kdy to vše začne,“ řekl v rozhovoru Danilov. „Až protiofenzívu spustíme, všichni o tom budou vědět, uvidí to,“ dodal. Ukrajina už několik měsíců hovoří o protiofenzívě s cílem získat zpět území na jihu a východě země, která od února loňského roku okupují ruská vojska.

Na sociálních sítích se dnes začaly objevovat neověřené zprávy ruských vojenských blogerů o sílících bojích na frontě v Záporožské oblasti a kolonách ukrajinské vojenské techniky u města Huljajpole, které se nachází blízko frontové linie.

Ruské ministerstvo obrany už v noci na pondělí tvrdilo, že protiútok začal a ruští vojáci ho odrazili, Moskva zmiňovala stovky z boje vyřazených ukrajinských bojovníků. Kyjev to popřel a uvedl, že se Moskva podobnými vyjádřeními snaží odvést pozornost od bojů v oblasti Bachmutu, kde podle něho ruské síly zaznamenávají neúspěchy.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes na telegramu napsala, že ukrajinští vojáci přešli u Bachmutu z obrany do útoku a za uplynulý den na různých místech postoupili o 200 až 1100 metrů.

Podle Danilova není pochyb o tom, že hráz Kachovské přehrady zničilo Rusko, jelikož vodní dílo bylo pod jeho okupací prakticky od začátku invaze. Z Kyjeva už před měsíci zaznělo, že Rusové přehradu zaminovali. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Kyjev. Po jejím protržení Ukrajinci obvinili Rusy, že ji vyhodili do povětří, aby zabránili ukrajinským jednotkám překročit řeku Dněpr a zaútočit. Rusko naopak viní z destrukce ukrajinské síly. „Věřili, že budeme postupovat tímto směrem. Jejich akce nepovedou k výsledkům, které si přejí,“ uvedl dnes Danilov.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Video  Po útoku na Kachovku tisíce zatopených domů, lidé čekají na pomoc. A nečekaná operace papeže  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa