Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kira (12) přišla o rodiče, Rusové ji zneužili k propagandě. Teď se konečně vrátila k dědovi

Autor: ČTK - 
4. května 2022
14:45

Dvanáctiletá Kira Obedynská, která při jedné explozi v Mariupolu přišla o svého otce a ruští vojáci ji poté odvezli zraněnou do nemocnice v separatistickém Doněcku, se shledala se svým dědečkem a je v Kyjevě. Děda se o ní bude odteď starat. Informoval o tom dnes server listu The Guardian, podle něhož dívku v kyjevské nemocnici navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj, který jí daroval iPod.

„Nemohla věřit, že se jí to děje. Všichni teď potřebujeme pozitivní emoce, stejně tak Kira,“ konstatoval později sedmašedesátiletý Oleksandr Obedynskyj.

Kira se v prvních týdnech ruské invaze na Ukrajinu skrývala před ruským ostřelováním Mariupolu s otcem Jevhenem Obedynským, jenž podle stanice CNN býval kapitánem ukrajinské reprezentace ve vodním pólu. Spolu s jeho partnerkou Anjou a jejími dětmi se ukrývali ve sklepě. Budova podle britského zpravodajského serveru dostala přímý zásah a zatímco záchranáři vytáhli z trosek Kiru a další zasypané, její otec nepřežil. Dívka, jejíž matka zemřela dva týdny po jejím narození, zcela osiřela.

8:45
23. 4. 2024

Ukrajinec na nafukovací matraci přeplul po Dněpru do Běloruska. Muž byl zadržen a matrace zabavena coby nelegální dovoz zboží. Soud mu udělil pokutu v přepočtu přes 2000 Kč, zatím není známo, co s ním bude dál, včetně informací o tom, zda bude vrácen na Ukrajinu.

„Jednalo se o jeden z nejneobvyklejších způsobů útěku z Ukrajiny, jejíž úřady zakázaly mužům mladším 60 let opustit zemi,“ konstatuje kanál Nexta.

8:38
23. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zasáhlo Oděsu drony, které poškodily obytné budovy a zranily devět lidí. Mezi nimi jsou i děti ve věku 12 a 9 let a také dva kojenci, uvedl dnes guvernér Oděské oblasti Oleh Kiper. Informoval o tom The Kyiv Independent.

8:02
23. 4. 2024

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 15 ze 16 útočných dronů, které během noci vyslalo Rusko, uvedl ráno server RBK-Ukrajina. Rusové na Ukrajinu také vystřelili dvě balistické rakety Iskander-M, avšak letectvo se nezmínilo, kde tyto rakety dopadly, dodal server BBC News. 

Kompletní online

V následujících dnech se Anja rozhodla dostat s dětmi z města, ale jak skupina procházela ruinami zničeného Mariupolu, někdo šlápl na minu. V následném chaosu skončila Kira v rukou ruských vojáků, kteří ji s krvácejícími zraněními odvezli do nemocnice v separatisty kontrolované části Donbasu, popisuje The Guardian.

Po otci jí zbyla jedna věc, mobilní telefon, který byl podle CNN jejím jediným spojením se zbytkem rodiny, zatímco byla v Doněcku. Když se s dědou spojila, pocítil úlevu, ale také obavy, protože se objevovaly zprávy o násilném odvádění ukrajinských civilistů do Ruska. Obedynskyj už dříve stanici CNN popsal svůj strach, že dívku už neuvidí, jelikož bylo takřka nemožné cestovat přes válkou zmítanou zemi, aby se k ní dostal. V nemocnici, kde Kiru ošetřovali, mu prý řekli, že poputuje do sirotčince v Rusku.

Oleksandr Obedynskyj se pokusil zkontaktovat všechny, kdo mu podle něj mohli pomoci, včetně Červeného kříže nebo ukrajinské vlády. V půlce dubna mu zavolala vicepremiérka Iryna Vereščuková a řekla, že je možné Kiru dostat zpět, ale bude muset do Doněcku. „Zeptala se mě, jestli jsem připraven to udělat, s bezpečnostními zárukami od prezidenta Zelenského. Odpověděl jsem, že ano,“ popsal Obedynskyj.

Nejprve přijel do Kyjeva. „Pak jsme jeli do Polska, z Polska do Turecka, z Turecka do Rostova v Rusku a potom z Rostova do Doněcké lidové republiky, tedy do Doněcku. Tam jsme přenocovali a ráno mě odvezli za Kirou. Byla tam se mnou ještě jedna žena. Ta si také přijela pro vnuka,“ popsal podle webu The Guardian. Tehdejší shledání podle CNN umožnili vyjednávači z Ukrajiny a Ruska.

Vnučka s dědou následně odcestovala stejnou trasou do Kyjeva, kde putovala do nemocnice. Později ji propustili. „Adoptoval jsem ji a jsem teď jejím oficiálním opatrovníkem, takže bude žít se mnou,“ řekl Obedynskyj a poznamenal, že o zemřelém otci s dívkou zatím nehovořil. „Nerada o tom mluví a já to také nechci zbytečně rozebírat,“ dodal s tím, že dívká dostává psychoterapii. S ohledem na to, co prožila, je podle svého dědy v pořádku.

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa