Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko nabízí Maďarsku 100 vojáků a policistů. V4 má společně bránit jeho hranice

Autor: ČTK - 
2. října 2015
13:41

Česká republika navrhuje společnou akci zemí visegrádské čtyřky (V4) k ochraně schengenské hranice v Maďarsku. Na Twitteru to v pátek napsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr vnitra Milan Chovanec navrhuje vyslání 100 vojáků a policistů. O detailech budou podle něj jednat ministři vnitra čtyř zemí. 

"Naše vláda je připravena pomoci Maďarsku s ochranou schengenské hranice. Navrhujeme společnou akci zemí V4. O podrobnostech budou jednat ministři vnitra," uvedl Sobotka na sociální síti bez dalších podrobností.

100 vojáků a policistů

Podle ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD) může tuzemsko vyslat přes sto vojáků a policistů. V zemi by mohli být několik měsíců. 

O přípravách na možnou společnou ochranu hranic ve čtvrtek informoval šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár. Řekl také, že ministerský předseda Viktor Orbán již podniká příslušné diplomatické kroky. Ani on ale zatím bližší detaily neuvedl.

Česko pomoc Maďarsku v souvislosti s migrační krizí nabízí opakovaně. Náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář nedávno uvedl, že Česko do Maďarska pošle v souvislosti s migrační krizí 20 vojáků, přepravní techniku, polní kuchyni a zemní vrták. Vojáci i technika mají podle něj v Maďarsku být na dva měsíce asi od 15. října.