Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékárníci radí, jaké léky vzít na dovolenou: Co Češi nejčastěji zapomínají?

Autor: ČTK, BLK - 
3. července 2023
17:29

V lékárničce na léto by neměly chybět například léky na zažívání, teplotu nebo gely na štípnutí hmyzem. Lidé by také neměli zapomínat na dovolenou sbalit dostatečné množství léčiv, která běžně užívají. Je třeba myslet na správné skladování léků, některým škodí teplo, jiným vlhkost. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká lékárnická komora (ČLnK). V zemích EU si mohou Češi své léky na předpis vyzvednout se speciálním papírovým receptem, v Polsku a Chorvatsku i s kódem v SMS nebo e-mailu.

„V létě je důležité mít v lékárničce léky na zažívací potíže či teplotu, dezinfekce, obvazy, náplasti nebo případně i nejrůznější gely na ošetření po bodnutí hmyzem či popálení. Hodit se mohou i kapky do očí nebo léky na alergii. Vhodné jsou i například pinzety na odstranění klíšťat. S výběrem je nejlepší poradit se v lékárně, protože záleží i na tom, kdo, kde a jak bude v létě trávit čas,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

Rodiny s dětmi podle něj musí myslet i na vhodné formy léků, například sirupy. Vhodné je mít také materiál k ošetření drobných poranění, léky na alergii nebo nevolnost při cestování. „I v létě je dobré mít k dispozici také léky na nachlazení, které je i v teplejších dnech poměrně obvyklé především při prudkých teplotních rozdílech, které způsobují přechody z klimatizovaných prostor,“ doplnili zástupci komory v tiskové zprávě.

Zásadní je zvažovat místo a program dovolené. „Univerzální návod na to, jak si vybavit cestovní lékárničku, neexistuje, protože jiné léky vyžaduje cesta do Egypta a jiné prázdniny na kole,“ uvedl viceprezident komory Martin Kopecký. Ideální je mít potřebné léky už z domova a nemuset je shánět v cizině. „Při pořízení léčivého přípravku v jiné zemi může být jazyková bariéra příčinou nevhodného použití například u dětí. Na paměti bychom měli mít také, že ne všechny léky jsou v zahraničí k dispozici a stejný lék může být vydáván pod jiným názvem nebo i s odlišným dávkováním či koncentrací,“ doplnil.

Pomocí listinného receptu pro zahraničí, který si lidé mohou nechat od svého lékaře vystavit dopředu, je možné léky vyzvednout ve všech lékárnách v Evropské unii. Pacient tam léky zaplatí, ve výši české ceny jim pak na žádost peníze vrátí jejich zdravotní pojišťovna. Jednodušší je vydání léku v Chorvatsku či Polsku. Tam mohou lidé uplatnit i kód ze SMS nebo e-mailu, který jim jejich lékař pošle na dálku. V Chorvatsku je do systému zapojeno asi 1200 lékáren, v Polsku se zapojují postupně.

„Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další,“ uvedla na konci června ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Pokud lidé berou na dovolenou léky z domácí lékárničky, neměli by zapomínat alespoň dvakrát ročně zkontrolovat jejich dobu použitelnosti. Léky by v domácnosti měly být uložené na suchém a čistém místě, mimo dosah dětí a domácích zvířat. Kvůli vlhkosti není podle lékárníků vhodná koupelna či kuchyně. Některé léky je třeba navíc skladovat v lednici.

„Léky po datu exspirace nebo znehodnocené špatným skladováním či dlouhým otevřením, například oční kapky a masti, jsou nepoužitelné a měly by být k likvidaci odneseny do nejbližší lékárny,“ dodali zástupci komory.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

krapotkin ( 4. července 2023 06:57 )

To se to lékárníkům radí, ale mají ve svých nakřečkovaných zásobách potřebné léky ?

Zobrazit celou diskusi