Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
13:00
4. 7. 2021
!

Z jižní Moravy odjíždí odřah hasičů z Královéhradeckého kraje. Více než týden tam pracovalo 140 dobrovolných a profesionálních hasičů. „Naše mise končí, jedeme domů,“ napsali hasiči. 

9:36
1. 7. 2021

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru, řekla ČTK Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železnic. Vlaky tam jezdí jen po jedné koleji a mají zpoždění.

Železniční provoz omezily nebo zastavily poruchy trakčního vedení způsobené popadanými stromy. „Úsek Přibyslav - Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

16:00
25. 6. 2021

Na Vysočině chystají finanční pomoc jižní Moravě poničené bouří a tornádem kraj i obce. Někde se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelstva. Kraj chce darovat Jihomoravskému kraji deset milionů korun. Havlíčkobrodští zastupitelé se předběžně dohodli, že ve prospěch postižených obcí uvolní milion korun, což je částka odpovídající odměně za vítězství Havlíčkova Brodu v soutěži Historické město 2020. ČTK o tom informovali zástupci úřadů.

Krajské zastupitelstvo Vysočiny bude schvalovat dar na jednání svolaném na 5. července. „O konkrétním využití daru si následně rozhodne přímo Jihomoravský kraj podle situace a svých aktuálních potřeb,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v tiskové zprávě.

12:50
25. 6. 2021

Z Královéhradeckého kraje míří na jižní Moravu zasaženou tornádem a krupobitím finanční, materiální i lidská pomoc. Například stotisícový Hradec Králové chce poslal do regionu milion korun. Do pomoci na jižní Moravě se již zapojily také desítky policistů hradeckého krajského policejního ředitelství. ČTK to dnes řekli zástupci samospráv a policie.

„Vedení města bude v pondělí na jednání zastupitelstva předkládat návrh finanční pomoci města postiženým obcím na jižní Moravě ve výši jeden milion korun,“ uvedla dnes mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

21:07
24. 6. 2021

Kvůli zaplavené trati byl dnes po 19:30 zastaven provoz na železnici v úseku Dobronín - Jihlava. „Voda tam pořád ještě teče. Jakmile přestane pršet a přestane se tam voda stahovat, bude možné provoz obnovit,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda před 21:00. V Novém Městě na Moravě vyřadila bouřka zabezpečovací zařízení přímo ve stanici.

14:50
24. 6. 2021

Energetikům v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se do dnešních 14:00 podařilo odstranit poruchy způsobené nočními bouřemi a silným větrem. Dnes ráno bylo v regionu bez dodávky elektřiny asi 3000 domácností. ČTK to řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Nejvíce bylo zasaženo Hradecko a Rychnovsko v v Královéhradeckém kraji, kde energetici ráno měli sedm poruch na vedení vysokého napětí. V Pardubickém kraji byla jedna porucha na vedení vysokého napětí na Orlickoústecku.

Energetici nadále zůstávají v pohotovosti, protože meteorologové od dnešního podvečera do pátečního rána opět předpovídají silné bouřky. „Posílili jsme pracovníky na dispečinku a posílené jsou i poruchové čety,“ řekla mluvčí.

8:02
22. 6. 2021

Podle mluvčího společnosti EG.D Romana Šperňáka je nyní na Vysočině pět poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy museli energetici odstraňovat i v pondělí večer, v jeden okamžik bylo bez dodávek až 7000 odběrných míst.

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi