Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český velmistr zemřel v USA: Šachista Kaválek (†77) třikrát vyhrál i americké mistrovství

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
10:05

V 77 letech zemřel šachový velmistr Lubomír Kaválek. Někdejší dlouholetý hráč první světové desítky se prosadil i v USA, kde žil od roku 1970. O jeho úmrtí informoval server lidovky.cz, podle kterého Kaválek zemřel v pondělí v americkém Restonu po krátké nemoci.

Lubomír Kaválek patřil mezi největší osobnosti československého a amerického šachu. Mistrem republiky se stal poprvé v 19 letech, podruhé se mu to povedlo v roce 1968 na šampionátu, který byl podle odborníků nejlépe obsazeným mistrovstvím v historii země. To již byl Kaválek mezinárodním velmistrem, jímž se stal v roce 1965 v Helsinkách.

Po sovětské invazi do Československa, během níž se účastnil turnaje v Polsku, emigroval do Německa. O dva roky později se usadil v USA, kde se stal šachovým profesionálem a získal občanství.

Třikrát vyhrál mistrovství USA a svou novou vlast také reprezentoval na šachových olympiádách, kde jako vedoucí hráč amerického týmu pomohl vybojovat jednu zlatou a pět bronzových medailí.

Kaválek také spolupracoval s předními světovými šachisty, mimo jiné byl sekundantem Bobbyho Fischera v jeho památném vítězném zápase s Borisem Spasským v Reykjavíku v roce 1972.

Byl také trenérem Brita Nigela Shorta, který v roce 1993 prohrál s legendárním Garrym Kasparovem souboj o titul mistra světa.

Věnoval se i žurnalistice, kterou vystudoval v Praze. Krátce pracoval pro Hlas Ameriky a později byl šachovým dopisovatelem a sloupkařem deníku The Washington Post.

Video  Šachy v Česku: Šachista si bystří mozek 82 roků, poprvé hrál v roce 1937  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi