Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chřipka na Vysočině zabila druhého člověka. Zemřela žena z Jihlavska

Autor: ČTK - 
2. března 2020
10:15

V souvislosti s chřipkou letos zemřel na Vysočině druhý člověk, žena z Jihlavska narozená v roce 1930. Počet lidí s akutními respiračními chorobami spíš stagnuje, za týden klesl o procento. V některých okresech nemocných dokonce přibylo, nejvíc na Ždársku. Nemocných v kraji je 1518 na 100.000 obyvatel. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Kromě úmrtí ženy z Jihlavska evidovali hygienici v kraji v uplynulém týdnu také vážný průběh nemoci u muže z Havlíčkobrodska narozeného v roce 1950. Chřipka zhoršila jeho další vážné nemoci včetně onkologických, skončil na umělé plicní ventilaci.

První letošní úmrtí v souvislosti s chřipkou zaznamenali hygienici na Vysočině na začátku února, kdy zemřel chronicky nemocný muž. Devět lidí už muselo být kvůli vážnému průběhu nemoci hospitalizováno, byl mezi nimi i třináctiletý chlapec. Loni hygienici ke konci února zaznamenali v kraji pět úmrtí v souvislosti s chřipkou a přes 20 nutných hospitalizací.

Na Žďársku za uplynulý týden přibylo nemocných o 11 procent, nemocných je 1711 na 100.000 obyvatel. Zvýšila se i nemocnost na Třebíčsku. Na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku se naopak snížila. Pelhřimov stagnuje na asi 1460 nemocných na 100.000 obyvatel. Podle Dvořákové sice množství akutních respiračních infekcí klesá, ale zastoupení chřipek je i podle klinických příznaků o něco vyšší.

Celorepublikový průměr výskytu respiračních chorob je 1323 nemocných na 100.000 obyvatel. Vysočina patří spolu s Jihomoravský, Libereckým a Zlínským krajem k regionům s nejvyšší podílem nemocných.

Na chřipku zemřel na Vysočinu letos druhý člověk (ilustrační foto) Na chřipku zemřel na Vysočinu letos druhý člověk (ilustrační foto) | istock.cz

Kvůli vysoké nemocnosti zůstávají v kraji návštěvám zavřené některé domovy seniorů i nemocnice. Zákaz návštěv zatím nezrušila Nemocnice Havlíčkův Brod ani Pelhřimov a platí i na některých odděleních Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi