Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Doplňky stravy vás můžou i zabít. Které látky v nich vám poškodí orgány?

  • Autor: ula - 
    4. 12. 2019
    06:10

    Spoléháte často na doplňky stravy? Tak byste měli vědět, že některé z nich obsahují látky, které vám mohou poškodit orgány, přispět ke vzniku rakoviny, případně způsobit srdeční selhání. Riziko závisí na celkovém zdravotním stavu, na výši dávek a na délce užívání. Týmy nezávislých lékařů a výzkumných pracovníků vybraly 15 nejrizikovějších látek a uveřejnila je americká spotřebitelská organizace Consumer Reports. Jaké to jsou a co vám mohou způsobit?

  • 1.Pozor na interakci s léky

    Některé z 15 látek, které obsahují doplňky stravy, mohou podle lékařů poškodit orgány, přivodit rakovinu, způsobit srdeční zástavu, v krajním případě i smrt. Záleží samozřejmě na zdraví pacienta a na množství a délce užívání.

    Největší vliv mají ale na zdraví interakce s volně prodejnými léky a s léky na předpis. Zejména byste si měli dávat pozor, pokud užívají léky na snižení hladiny cholesterolu a léky na ředění krve, jako je např. aspirin nebo warfarin.

    Odborníci dále upozornili, že žádný z doplňků stravy neposkytuje dostatečné zdravotní přínosy pro zdůvodnění rizika.

  • 2.Oměj

    Můžete ho najít také pod názvy aconite, aconiti, aconitum, angustifolium, radix aconti, anglicky také wolfsbane nebo tuber. Tvrdí se, že snižuje zánět, mírní bolesti kloubů a artritidu. Může však vyvolávat nevolnosti, zvracení, slabost, dýchací a srdeční problémy, paralýzu a způsobit smrt.

  • 3.Kofein

    Označení kofeinu bývá 1,3,7-trimethylxanthine. Měl by zlepšovat soustředění nebo sportovní výkony a usnadňovat hubnutí. Ale také může vést k poruchám vědomí, srdeční arytmii, zástavě srdce a smrti. Je zvláště nebezpečný v kombinaci s dalšími stimulujícími přípravky.

  • 4.Chaparral

    Další názvy jsou creosote, bush, greasewood, larrea divaricata, larrea tridentata, larreastat. 

    Říká se, že má pomáhat při hubnutí, proti zánětům, nachlazení, infekcím, kožním vyrážkám, a dokonce rakovině. Ale podle lékařů může způsobit ledvinové potíže, poškození jater a může způsobit i smrt.

  • 5.Podběl

    Podběl nebo také coltsfoot, coughwort, farfarae folium leaf, foalswort, tussilago farfara by měl pomáhat proti kašli a bolestem v krku. Ale mimo to také ohrožuje činnost jater a zvyšuje riziko rakoviny. 

  • 6.Kostival

    Jiným názvem také comfrey, blackwort, bruisewort, symphytum officinale.

    Říká se o něm, že ulevuje od kašle, žaludečních nevolností, menstruačních problémů, je účinný proti bolestem na prsou a údajně proti rakovině. Pravda je taková, že může poškodit játra, je karcinogenní a v krajních případech může způsobit i smrt.

  • 7.Germander

    Jinak ožanka kalamandra, teucrium, chamaedrys, viscidum. O tom vám mohou tvrdit, že je dobrý na hubnutí, proti horečce, dně a žaludečním nevolnostem. Podle odborníků škodí játrům, může způsobit žloutenka, a dokonce zabít.

  • 8.Vlaštovičník větší

    Také označovaný jako greater celandine, celandine, chelidonium majus, chelidonii herba má zmírňovat žaludeční bolesti, ale poškozuje játra.

  • 9.Práškový výtažek ze zeleného čaje

    Jinak také čajovník čínský, camellia sinesis má prý hubnoucí účinky. Způsobuje ale závratě, zvonění v uších,  snižuje vstřebávání železa, zhoršuje anémii a glaukom, zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci, škodí játrům a v neposlední řadě může způsobit smrt.

  • 10.Kava

    Ne, není to překlep, skutečně je to kava, jinak také ava, kava kava, piper methysticum. Je doporučována na snížení úzkosti a proti nespavosti, ale také poškozuje játra, zhoršuje Parkinsonovu chorobu a deprese, snižuje pozornost při řízení a může vést k smrti.

  • 11.Lobelia

    Označována také jako asthma weed, lobelia inflata, vomit wort. Měla by zmírňovat problémy a pomáhat těm, kteří se rozhodnout přestat kouřit. Na druhou stranu má spoustu nežádoucích účinků, jako je zvracení, nevolnost, průjem, třes, zmatenost, poruchy vědomí, kóma, a někdy dokonce i smrt. 

  • 12.Methylsynephrin

    Také oxilofrin, p-hydroxyephedrin, oxyephedrin, 4-HMP. Je proti snížení váhy, zvýšení energie a zlepšení sportovních výkonů. Také ale může způsobit poruchu srdečního tepu, arytmii nebo srdeční zástavu a je nebezpečný v kombinaci s dalšími stimulujícími přípravky.

  • 13.Olej z poleje obecné

    Označován jako pennyroyal oil, hedeoma pulegioides, mentha pulegium je nabízen proti dýchacím problémům a poruchám trávení. Vede k selhání ledvin a jater, poškození nervů, křečím a možné smrti.

  • 14.Červená fermentovaná rýže

    Nebo-li monascus purpureus by údajně měla působit proti vysokým hladinám cholesterolu a jako prevence srdečních chorob. Je ale příčinou vypadávání vlasů nebo ledvinových, jaterních a svalových problémů. Může nepřijatelně zvýšit účinek proticholesterolových léčiv a zvýšit riziko jejich vedlejších účinků.

  • 15.Kyselina usnová

    Usnic acid, beard moss, tree moss, usnea by měla snižovat váhu a ulevovat od bolesti, místo toho poškozuje játra. 

  • 16.Yohimbe

    Bujarník yohimbe, johimbi, pausinystalia yohimbe, yohimbin, corynanthe johimbi. Afrodiziakum, co má zvyšovat touhu a léčit problémy s erekcí a také depresi a obezitu. Zvyšuje však krevní tlak, vyvolává bušení srdce, bolesti hlavy, poruchy vědomí, jaterní a ledvinové problémy a panické stavy. Může způsobit i smrt.

achach ( 4. prosince 2019 19:30 )

Když to shrnu, vesměs jsou to všechno doplňky na hubnutí, které poškozují játra a mohou způsobit i smrt .
No není lepší tedy umřít tlustý a když už s poškozenými játry tak jedině cirhozou?

libusa ( 4. prosince 2019 17:06 )

Tak proc to organy dovoli vyrabet a prodavat ,kdyz je to skodlive?Zradlo na nic,doplnky take.

karlos107 ( 4. prosince 2019 08:44 )

Takové *** jsem nikdy nekoupil,nekupuju a nebudu kupovat !!! Není nad dobře upečený dia bůček

Zobrazit celou diskusi