Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Obří klíště straší dovolenkáře a své oběti pronásleduje: Objeví se i v Česku?

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
19. června 2019
05:20

Klíště africké,  Hyalomma marginatum, které po nasátí může dosáhnout délky až 2, 5 centimetru, se z jižní a jihovýchodní Evropy začíná stěhovat do střední Evropy. „Nahrávají“ mu hlavně vysoké teploty, které tu panují. Klíště, které přenáší krymsko-konžskou horečku či rickettsiózu, je schopné svého budoucího hostitele rozpoznat na dálku a pak ho ještě desítky metrů pronásledovat. Jeho výskyt byl hlášen např. v Maďarsku, Rakousku, Finsku, ve Velké Británii a také v Německu, blízko českých hranic. Objeví se obří klíště i u nás?

„Hyalomma marginatum je klíště, které se běžně vyskytuje v jižní a jihovýchodní Evropě. Ojedinělý výskyt je hlášen kromě Německa i z Maďarska, Rakouska, Finska, Nizozemska nebo Velké Británie. Jelikož je toto klíště běžným ektoparazitem ptáků a hospodářských zvířat, za nejpravděpodobnější způsob zavlečení do uvedených států je považován přelet či transport klíštěte spolu s těmito hostiteli,“ uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

To potvrdil ve studiu Blesk i epidemiolog Rastislav Maďar: „V loňském roce se tato klíšťata objevila na území Německa, nedaleko českých hranic. Pravděpodobně se tam dostala díky ptactvu. To však přenáší pouze lymfu, tedy nedospělá klíšťata, v Německu se objevila v dospělé formě.“

To zřejmě způsobily vysoké teploty, díky kterým obří klíště přežije v našich podmínkách. „Hyalomma marginatum nevyhledává místa s vysokou vlhkostí, naopak jeho typickým biotopem jsou stepi a savany, tedy lokality s nižší vlhkostí a vyšší teplotou,“ doplňuje SZÚ. 

Pronásledování hostitele

„Toto klíště je velký strašák, ještě větší než naše klíště, protože to se pohybuje vertikálně - nahoru a dolů po vegetaci až do výšky 80 centimetrů. Hyalomma se pohybuje i horizontálně,“ vysvětluje epidemiolog a dodává: „Protože tento druh žije v oblastech, kde není příliš hostitelů, je schopné rozeznat blížícího se hostitele na vzdálenost několika metrů a ještě ho desítky metrů pronásledovat.“

V Česku zatím velké klíště není

V České republice doposud neexistuje záznam, který by výskyt tohoto klíštěte potvrdil. „Navíc, díky nízkým zimním teplotám a absenci preferovaných míst výskytu je usídlení tohoto druhu v současnosti považováno za nepravděpodobné,“ dodává SZÚ s tím, že vzhledem k suchým teplým létům a právě kvůli výskytu těchto klíšťat v Německu, je třeba situaci sledovat. 

„K tomu, aby zde zdomácněla, mají bohužel ideální podmínky,“ připouští i Maďar.

Na celý rozhovor s Rastislav Maďarem se podívejte zde:

zvonik54 ( 20. června 2019 18:37 )

bobeszchaloupky, a proč sis tam toho ptáka zavřel nevycévkovaného? Ty nemáš ruce, nebo jseš tak liný, že na Blesku žádáš o službu? - Se divim... Chlap a neumí...

hafblaf ( 19. června 2019 11:30 )

U nás se již objevila v převlečení za prasátka, jsou velmi rozmnožená a asi se jich nezbavíme, sají státní peníze.

uxauxa ( 19. června 2019 09:31 )

je tam chyba jmenuje se hylaminum migrantum..

xxxx678 ( 19. června 2019 08:38 )

Kdo papá vitamín B, na toho prý nelezou. Umim vyndavat klíšťata, třísky...mám svojí metodu, kdyby někdo potřeboval, stačí - říct.

naidka ( 19. června 2019 08:04 )

Dost hrozná představa. Jdete z lesa a za vámi valí klíště.

Zobrazit celou diskusi