Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach vystřídala úleva: Jana (41) nemohla 7 let otěhotnět, co pomohlo?

Autor: ula - 
31. října 2018
06:15

Jana se svým manželem začala pomýšlet na dítě až po třicítce. Marně se snažili sedm let, kdy čelili strachu, že už nebudou rodiči, a také tlaku okolí. Pomohlo jim až umělé oplodnění. Problémy s plodností má v tuzemsku až čtvrtina párů. Nejčastěji přicházejí řešit potíže s početím mezi 35. a 42. rokem života. Podle odborníků se v pozdějším věku podaří s pomocí umělého oplodnění otěhotnět přibližně 65 % párů. V České republice podstoupily neplodné páry v loňském roce kolem 24 000 cyklů, z toho přibližně 4 400 za pomoci darovaných vajíček.

Jana se se svým manželem zná od 14 let. „Narážky, proč ještě nemáme dítě, jsem slyšela již od svých 18 let. Ale oba jsme měli skvělou práci, a tak jsme na založení rodiny začali pomýšlet, až když jsme překročili třicítku,“ vzpomíná Jana, která si myslela, že vše půjde hladce. 

Jenže nešlo. Přibližně 7 let se pokoušela s manželem počít dítě přirozenou cestou. Manželé byli frustrovaní, mluvili i o adopci. „Přestože jsme ani jeden neměli žádný vážný zdravotní problém, dítě nepřicházelo, zřejmě tu sehrál negativní roli náš věk, dodala Jana.

Pocity beznaděje a počítání plodných dnů

„Každá žena určitě zná ty pocity, když touží po dítěti a nedaří se - kdy věříte, že tentokrát už to vyšlo a modlíte se, aby nedorazila menstruace. A ty pocity neštěstí a beznaděje, když zase dorazí,“ popsala Jana. Kolem manželů bylo navíc spousta dětí a miminek jejich známých a přátel.

„Také si vzpomínám na neustále vypočítávání plodných dnů, nucený sex, měření teplotyšílený kolotoč, do kterého se dostanete, a nejlepší jsou rady ostatních „nemysli na to, uvolni se, nesmíš se na to tak soustředit a přijde to samo“,“ říká žena a dodává: „Jenže, když víte, kdy máte dostat menstruaci a čekáte a soustředíte se na svoje tělo, nejde to „vygumovat“.“

Injekce do břicha

Gynekolog pak Janu upozornil, že pokud chce mít dítě, musí proto zkusit něco jiného. Po proplakané noci vyhledala reprodukční kliniku v Ostravě. „Největší strach jsem měla z toho, jak si budu muset píchat injekce do břicha, ale to jsem zvládla skvěle. Až ta poslední byla nejhorší – byla nejvíce důležitá, a navíc už pracovaly hormony, jinak to bylo naprosto v pohodě, bez bolesti, prostě když víte, co je vaším cílem, tak tohle je to nejmenší,“ popsala Jana proces na reprodukční klinice. 

Hned napoprvé se lékařům podařilo odebrat asi 10 vajíček, z toho byla půlka životaschopných.  Janě bylo 37 let, když zjistila, že je těhotná.

„Nevěřila jsem tomu, byla jsem šíleně šťastná, i když tam byly velké obavy, abych o to nepřišla a měla jsem chuť to říci každému, aby měli radost s námi. Brečeli jsme s manželem oba,“ popsala Jana svoje první pocity. O devět měsíců později se jí narodila dcera.

Za neplodnost může muž i žena

Podle lékařů je z biologického pohledu ideálním věkem k otěhotnění u ženy 18. až 25. rok. To však neodpovídá současné realitě, kdy ženy v průměru přivádí na svět prvního potomka až po třicítce. „Tlak na výkon a úspěch skloubený s pocitem, že je třeba využít všech možností, co nám život nabízí, vede k odkládáním rodičovství. Ženská vajíčka ani mužské spermie ale nemládnou, a zatímco v pětadvaceti by se párům možná podařilo bez problémů dítě počít, o deset let později už to tak jednoduše nejde,“ uvádí Tomáš Vrána, IVF specialista z ostravské reprodukční kliniky.

Za neplodnost je ze 40 % zodpovědný muž, ze 40 % žena, u 20 % párů jde o kombinaci nepříznivých faktorů u obou.

Šťastný konec

Druhý pokus o těhotenství se ale nezdařil. Janu to velmi zasáhlo, protože si myslela, že to půjde stejně hladce jako v prvním případě, navíc to bylo o Vánocích.

„Až po půl roce se nám podařila naše druhá dcerka. Kdybychom to zkoušeli s manželem pořád sami, věřím, že bychom se netrefili do plodných dnů, a už bychom byli tak frustrovaní, že by to mělo negativní dopad i na náš vztah,“ řekla Jana, která je nyní maminkou dvou krásných holčiček. 

„Ženám, které nemohou otěhotnět, vzkazuje, aby neváhaly. Není se čeho bát, v dnešní době je medicína opravdu daleko, a i já ve vyšším věku a manžel s ne úplně dobrým výsledkem spermiogramu máme dvě krásné děti a jsou to nejlepší, co nás potkalo, a přeji i ostatním ženám, které touží být maminkou, aby měly tolik štěstí jako já,“ uzavírá svůj příběh Jana.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině