Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tihle vás chodí kontrolovat: Podnikatelské odbory nabádají k focení úředníků, snímky zveřejní

Autor: všm, Mii - 
25. srpna 2018
07:45

Přijde k vám do firmy kontrolor? Pošlete nám jeho fotku či video a my je zveřejníme. Tak jde v kostce popsat nový projekt profesní organizace Podnikatelské odbory, která ho „inzeruje“ ve videu na svém facebookovém profilu. Podobná praktika ale nemusí být zcela legální.

„Pod heslem ‚poznej svého kontrolora' budeme chtít sbírat fotky a videa, na kterých jsou kontrolující úředníci, a budeme je zveřejňovat. Vždyť přece dělají záslužnou práci, tak se za ni jistě nebudou stydět,“ nastiňuje myšlenku kontroverzní akce ve videu předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Čeho tím chce organizace docílit, není zatím jasné. Stejně tak, zda bude akce zaměřená na všechny kontrolory, tedy například Finanční správy, Správy sociálního a zdravotního zabezpečení apod., nebo jen některé z nich. Podnikatelské odbory na dotaz Blesk Zpráv v době psaní textu nereagovaly.

Nejdůležitější otázka ale je, zda fotit úředníky a bez jejich souhlasu je umisťovat na internet, organizace vůbec může. Myšlenka teoreticky naráží na zákon o ochraně osobních údajů a celoevropské obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Pro ÚOOZ je brzo věc řešit

Úřady, kterých by se mohl projekt týkat, se k němu zatím nechtěly vesměs vyjadřovat. Ministerstvo financí například prostřednictvím svého tiskového pracovníka Filipa Běhala vzkázalo, že mu nepřipadá vhodné iniciativu Podnikatelských projektů komentovat. 

Opatrný byl i mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. „Uvedené jednání může být v rozporu především s pravidly pro nakládání s osobními údaji. V této věci by mohl více informací sdělit Úřad pro ochranu osobních údajů,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

I zmíněná instituce ale byla poměrně stručná. „Úřad by se takovým postupem (například na základě podnětu) minimálně zabýval tím, že by jej analyzoval. Nemáme však žádný konkrétní výstup, tudíž bližší informace není možné v tuto chvíli poskytnout,“ reagoval mluvčí Tomáš Paták.

Fotografie jen se souhlasem

Jelikož ÚOOZ nechce předjímat a Podnikatelské odbory dosud fotografie nezveřejnily, je možné jen spekulovat, jak se iniciativa dotkne ochrany osobních údajů. Zcela jistě nějak ano.

V současné chvíli panuje určitá volnost pro umisťování fotografií na internet jen v případě, že je člověk umisťuje pro osobní potřebu a jsou soukromého charakteru - například u fotografií z dovolené. I v tom případě ale platí, že pokud se na nich objeví někdo, kdo nechce, má právo požadovat jejich stažení.

Jinak platí, že ke zveřejnění fotografií s osobami je potřeba informovaný souhlas. Fotografie kontrolorů by nebyly soukromého charakteru a jen těžko si lze představit, že by k nim úředníci poskytovali souhlas, nad proveditelností projektu Podnikatelských odborů tak visí otazník.

Několik subjektů už kvůli těmto nařízením narazilo. Například když na konci letošního dubna pražské divadlo La Fabrika zveřejnilo na internetu fotografii zloděje, který jej vykradl, hrozila mu za to od ÚOOZ pokuta – obchod porušil práva zloděje. Úřad se ale nakonec smiloval a žádnou pokutu neuložil.

willi48 ( 26. srpna 2018 19:00 )

Co to je za debilní názor, že podnikatel musí vydržet všechno ? Víš o tom, moraváku, úplný hov.no, tak si nech svý přiblblý komentáře pro sebe. Na kontrolory především nesmí chodit naprosto vypatlaný chudáci, kteří nemít v ruce jakýsi manuál, neví co a jak mají vlastně kontrolovat. Věř mi, hochu, mám mnohaleté (a velice tristní) zkušenosti s kontrolami finanční správy, ze sociálky a ze zdrav. pojišťoven. To co chodilo na kontroly, to bylo jedno veliké utrpení. Prostě tetičky, kterým bych ani plotnu nesvěřil.

flora ( 25. srpna 2018 16:03 )

To je luxusní!! Zatímco když si nafotíte zloděje, jak vám krade kolo za desetitisíce a zveřejníte to, tak vyfasujete 5 let. Nedejbože abyste tomu zloději v afektu ještě jednu natáhli. To by byly dalšch 5 navíc, protože by zloděj k soudu chodil s papírkama od pana doktora, že ho stále ještě bolí hlavička po té ráně facce.

4747 ( 25. srpna 2018 13:54 )

Ten Babák to je ale kus CYPA!!!!!!!!!!!!!!!

Gen37 ( 25. srpna 2018 12:00 )

Auto je trochu mimo - ÚOOZ, zaniklý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.. Autor měl pravděpodobně namysli ÚOOÚ - Úřad pro ochranu osobních údajů.. ). Nebo se pletu a bývalí detektivové v čelem s Robertem Šachtou se začali zabývat touto závažnou kauzou ).

lynx ( 25. srpna 2018 10:25 )

No nevím, ale Andrej by měl dostat za oj.ebávku padesát miliónů pokutu 1 miliardu. Aby to bylo v podobném poměru.

Zobrazit celou diskusi