Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Musí zamířit na vyšetření duševního zdraví. Exředitel Homolky Dbalý u soudu pohořel

Autor: ČTK, simao - 
16. listopadu 2017
12:08

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl se svou stížností proti rozhodnutí soudu, které ho posílá do zdravotnického ústavu na vyšetření duševního stavu. Z databáze Infosoud vyplývá, že pražský vrchní soud stížnost v úterý zamítl. Dbalý si v minulosti sám stěžoval na psychické problémy, kvůli nimž nemohlo pokračovat hlavní líčení v kauze údajné korupce při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů.

Pozorování Dbalého v ústavu nařídil v říjnu pražský městský soud. Své rozhodnutí opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o lékařově duševním stavu.

Trestní řád stanoví, že nucený pobyt Dbalého v ústavu může trvat až dva měsíce, přičemž na žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit maximálně o jeden další měsíc. Dbalý si na rozhodnutí stěžoval, což nástup do ústavu oddálilo.

Jeho právnička Katarína Kožiaková Oboňová stížnost zdůvodnila tím, že klient nařízení pozorování „v tuto chvíli již považuje za nadbytečné“. Justiční databáze však uvádí, že vrchní soud nyní rozhodnutí pražského městského soudu potvrdil. Městský soud prozatím nestanovil, do kterého konkrétního ústavu chce obžalovaného poslat.

Podle některých informací se Dbalý nechal vyšetřit sám v jím zvoleném zařízení. Hlavní líčení v první větvi kauz Nemocnice Na Homolce, kterým se soud zabývá od loňského ledna a které mělo pokračovat v říjnu a listopadu, je odročeno na neurčito. Dbalý, který podle obžaloby získal při zadávání nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů úplatky přes 27 milionů korun, totiž trvá na své osobní účasti u jednání.

Líčení nezačalo kvůli zdravotnímu stavu

Svou vinu u soudu popřel, státní zástupce podle něj „bezostyšně lže“. U pražského městského soudu je také další obžaloba na Dbalého, která se týká mimo jiné poradenských tendrů nemocnice. Hlavní líčení zatím nemohlo začít, rovněž kvůli zdravotnímu stavu obžalovaného.

Policie nedávno navrhla obžalovat tři lidi ještě v další větvi nemocničních kauz, která zahrnuje údajnou korupci v souvislosti s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie a dalšími tendry. Obviněný Dbalý mezi nimi není, kvůli urychlení řízení byl totiž vyloučen k samostatnému řízení.

Zobrazit celou diskusi