Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Seniorka spadla z kola a zlomila si kotník. Do nemocnice přišel policista a dal jí pokutu

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2017
11:50

Policie pokutovala dvaasedmdesátiletou ženu, která spadla z kola a zranila se. Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové byl ale postup policie nezákonný, nemravný a nedůstojný. Policie by měla přehodnotit i praxi ukládání blokových pokut v nemocnicích, uvedla dnes ombudsmanka. V případu podle ní pochybil policista, krajské policejní ředitelství i policejní ředitel. Pochybení podle ní odmítli.

Žena jela brzo ráno obcí ve Zlínském kraji na kole do kostela. Ombudsmanka uvedla, že při odbočování vpravo se žena lekla protijedoucího auta, seskočila z kola, špatně došlápla a zlomila si kotník. V době, kdy kvůli zranění ležela v nemocnici, ji navštívil policista a uložil jí pokutu, protože se plně nevěnovala řízení.

Policista na místě nehody podle Šabatové zjistil, že povrch vozovky je nerovný a byl několikrát opravovaný. „Existují tedy pochybnosti, zda byl pád z kola skutečně způsoben nevěnováním se řízení. Nebylo nijak prokázáno, že se žena nevěnovala řízení kola. Důkaz pro takové tvrzení chybí,“ píše ombudsmanka.

I kdyby se připustilo, že formálně jde o přestupek, ombudsmanka pochybuje o tom, že by tím byl ohrožen zájem společnosti v takové míře, aby bylo nutné ženě udělit pokutu. Problematická je podle ní i samotná návštěva policisty v nemocnici, která přiměla jejího syna k podání stížnosti na jednání policisty. Podle stěžovatele policista jeho matku řádně nepoučil, že má právo odmítnout výpověď, pokud by jí mohla uškodit, nebo že protokol nemusí podepsat.

S pokutou souhlasila kvůli strachu

Žena podle všeho protokol i blokovou pokutu podepsala ze strachu, že to musí udělat, uvedla ombudsmanka. Doplnila, že na pokoji byla i další žena, kterou však při prošetřování stížnosti policie nevyslechla. To ombudsmanka považuje za pochybení, kterého se dopustilo Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Video  Figuranti testovali jízdu po požití alkoholu. Účastnily se také reportérka TV Prima a tisková mluvčí europoslance Zdechovského Jitka Fialová.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Ředitel zlínského krajského ředitelství policie poukázal na povinnost řidiče sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích a trval na důvodech pro uložení pokuty, uvedla ombudsmanka. Svědkyni návštěvy policisty v nemocnici nevyhledali proto, že by mohla být ovlivněna synem stěžovatelky.

Policejní prezident pak zákonnost uložené blokové pokuty opřel o samotný souhlas stěžovatelky s blokovou pokutou, stojí na webu veřejné ochránkyně práv.

Ombudsmanka by v souvislosti s tímto případem uvítala, kdyby policie přehodnotila praxi ukládání blokových pokut v nemocnicích. Situace, kdy pacient nemá možnost z kontaktu s policistou vystoupit, odejít, je v cizím prostředí, přítomnost policisty je nečekaná, nemá možnost přípravy obhajoby a promyšlení všech důsledků, může vést k tomu, že podepíše blokovou pokutu jen proto, aby tento nepříjemný nebo nekomfortní zážitek pominul, uvedla Šabatová.

nafta ( 17. listopadu 2017 20:34 )

Banda sopľavých ***ov si tu honí triko. Dúfam, ža aj svojim materiam čo vás NEVYCHOVALI zamknete bicykle v pivnici nech sa nejdú naslopať do hospody.

raskal ( 16. listopadu 2017 13:28 )

Polda neměl na cigára, tak si holt skočil pro prachy za seniorkou. Vždyť se všude mluví a píše, jak jsou senioři lehká kořist, tak toho využil.

defakto ( 16. listopadu 2017 13:06 )

... to , že dotyčnou paní přišla policie skasírovat až do nemocnice považuji za hyenizmus . Na druhé straně , divím se paní že v jejím věku ještě jezdí na kole v dnešním provozu , at je ráda , že to odnesl jenom kotník .

sores ( 16. listopadu 2017 12:35 )

Policistu zbavit okamžitě funkce! To si snad dělají p.r.d.el! Někdo si rozbije koleno když má nehodu a ještě za to zaplatííí!!! Nikdo přeci o úraz nestojí. Hnala bych to až k nejvyššímu soudu,nejde o prachy ale o princip. Takové je pomáhat a chránit.Jsme holt bílé cigoši prostoduchý.nakopat pr.d.el fízlákovi,je to jako za komančů

adref ( 16. listopadu 2017 12:28 )

Zobrazit celou diskusi