Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipka není nachlazení, antibiotika ji nevyléčí: Jak jí můžete předejít?

  • Autor: ČTK,ula - 
    7. 11. 2017
    06:00

    Ve Středočeském kraji přibývá pacientů s chřipkou, konkrétně se jejich počet zvedl o 42,9 procenta. Chřipku má deset lidí ze 100 000 obyvatel, nicméně podle mluvčí krajské hygienické stanice je celková epidemiologická situace zatím klidná. Dá se počítat s tím, že počet nemocných chřipkou bude stoupat. Ovšem lidé často nesprávně zaměňují běžné nachlazení za chřipku. Navíc ji nelze léčit antiobitky. Jak můžete chřipce předejít a jak ji léčit?

  • 1.Chřipka versus nachlazení

    Zatímco chřipka je nakažlivé virové onemocnění způsobené RNA virem, které se projevuje komplexními příznaky (nejčastěji zvýšenou teplotou nebo horečkou, bolestí hlavy, bolestí kloubů a svalů, celkovou slabostí), nachlazení mívá výrazně lehčí průběh.

    Léčba chřipky trvá déle, obvykle 1–2 týdny, běžné nachlazení je lehčí virovou infekcí projevující se nejčastěji rýmou, zvýšenou teplotu, případně bolestí v krku, trvá několik dní až týden.

    Chřipka patří mezi tzv. kapénkové infekce – přenáší se při kýchání, kašli a smrkání kapénkami vzduchu a nejčastěji napadá dýchací cesty.

    Virus chřipky A/H3N2 Virus chřipky A/H3N2 | Profimedia

  • 2.Příznaky chřipky

    Chřipka se projevuje komplexními příznaky, jakými bývá zvýšená teplota nebo horečka, bolest hlavy, bolesti kloubů a svalů, celková slabost. Během roku se vyskytuje především sezonně, ve vlnách, v Česku nejčastěji v období zimních měsíců.

    Léky si můžete koupit v lékárně. Léky si můžete koupit v lékárně. | Shutterstock

  • 3.Nejvyšší čas se očkovat

    Proti chřipce se můžete nechat naočkovat. Důležitá je vakcinace především u starších pacientů a těch, kteří mají výrazně oslabený imunitní systém, u těhotných žen (nebo těch, které plánují otěhotnět v chřipkové sezoně), obézních pacientů a kuřáků.

    Nejlepší dobou pro očkování je září, vakcína nabývá účinnosti po 2 týdnech od aplikace, ale ještě máte čas.

    Pomoci může očkování. Pomoci může očkování. | Profimedia.cz

  • 4.Jak chřipce předejít?

    Důležitou prevencí proti chřipce je především posilování přirozené imunity, a to např. pravidelným sportováním, otužováním se a vyváženou stravou bohatou na vitaminy a minerály.

     „Až 90 % obranyschopnosti je založeno na správné funkci střev. Střevo tvoří bariéru proti vniknutí patogenů do organismu. Obrannou funkci zajišťuje tvorba hlenu a střevní mikroflóra, kterou je vhodné v chřipkovém období a doby vakcinace posílit užíváním probiotik. Základem je vyvážená a pestrá strava bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a rostlinné tuky. To lze zajistit přísunem čerstvého ovoce a zeleniny, jogurtů s probiotiky, potravinami s obsahem antioxidantů,“ radí farmaceuti z portálu Lékarnické kapky. 

    Chřipku je třeba vyležet. Chřipku je třeba vyležet. | Martin Pekárek, Pavel Ryšlink, Ondřej Čermák, Kateřina Moravcová

     

  • 5.Pitný režim i hygiena

    Nesmíme opomenout ani pitný režim, vhodné jsou bylinné čaje s obsahem třapatky nachové (echinacea) nebo rakytníku a v dnešní době velmi oblíbené „fresh“ nápoje. Echinaceu není vhodné používat dlouhodobě, nedoporučuje se déle než 6 týdnů. Mezi oblíbené činnosti řadíme i pravidelné saunování, které napomáhá nejen zvýšení imunity, ale také regeneraci. Je mnoho „zaručených“ způsobů a tipů, jak se chránit, ovšem jediná účinná metoda prevence je očkování.

    Důležitá je i hygiena jako prevence šíření chřipky  opakované a časté mytí rukou, omezení pobytu v prostorách s velkou koncentrací lidí (MHD, obchodní centra aj.), zvýšený příjem ovoce a zeleniny, vzájemné nepředávání sklenic, příborů, mobilních telefonů, kapesníků apod.

    Jedním z častých míst pro přenos nemocí jsou tradičně hromadné dopravní prostředky. Jedním z častých míst pro přenos nemocí jsou tradičně hromadné dopravní prostředky. | Martin Pekárek

  • 6.Hlavně odpočívejte

    Při léčbě chřipky je důležitý odpočinek, dostatek spánku, zvýšený příjem vitaminu C, ať již v ovoci či ve formě léčivého přípravku, a symptomatická léčba teploty a bolesti.

    „Ke snížení horečky (teplota vyšší než 38 °C) je vhodné použít přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, který tlumí nejen horečku, ale také poskytuje úlevu od bolestí. Oblíbený bývá také acylpyrin – snižuje teplotu, potlačuje bolest, mírní projevy zánětu,“ uvádí farmaceuti. Samozřejmě tyto léky seženete v lékárně, antibiotika chřipku rozhodně nevyléčí.

    Strašné komplikace: Muž přechodil chřipku a ochrnul:

    Video  Strašné komplikace: Muž přechodil chřipku a ochrnul!  - TV JOJ
    Video se připravuje ...

  • 7.Horké nápoje

    Velmi oblíbené jsou léčivé látky ve formě horkých nápojů, které taky v lékárně seženete. Tyto přípravky obsahují obvykle paracetamol na snížení teploty a ještě další složky (např. fenylefrin, kofein), které zmírňují bolest a uvolňují nosní dutiny, nebo vitamin C. Kombinované přípravky je možné zakoupit také v tabletách.

     

    Jak zabránit chřipce? Jak zabránit chřipce? | Shutterstock.com

  • 8.Pseudoefedrin je omezen množstvím

    Specifickou skupinu tvoří přípravky obsahující pseudoefedrin. Jsou to přípravky určené pro tzv. výdej s omezením, v lékárně je možné je zakoupit bez lékařského předpisu na základě předložení občanského průkazu.

    Výdej těchto léků je omezen také množstvím, které je možné pacientovi vydat. Toto omezení je nutným opatřením z hlediska možného zneužití léku pro výrobu drog.

    Tyto léky mohou být vhodné u pacientů, kteří jsou kromě běžných příznaků chřipky či nachlazení obtěžováni navíc ucpaným nosem, zalehlými dutinami a špatně se jim dýchá. V těchto případech mohou léky s pseudoefedrinem uvolnit i ucpaný nos a navodit úlevu. „Nehodí se však pro každého, zejména pro malé děti a kardiaky, proto je vždy nezbytná konzultace o jejich užívání s lékárníkem či lékařem,“ upozorňují farmaceuti.

    Nakazit se můžete i předáním použítého kapesníku Nakazit se můžete i předáním použítého kapesníku | Profimedia

  • 9.Když běžné léky nestačí

     V ojedinělých případech může mít chřipka velmi závažný průběh – zvlášť u pacientů s oslabeným imunitním systémem a u starých lidí. Pro ně jsou pak určena specifická antivirotika, která jsou vázána na lékařský předpis. Někdy vyžaduje těžší průběh chřipky také hospitalizaci.

    Na chřipku nic nepomůže. Pouze antivirotika, a ta vám lékař spíše nepředepíše. Na chřipku nic nepomůže. Pouze antivirotika, a ta vám lékař spíše nepředepíše. | Shutterstock.com

zlymikes ( 7. listopadu 2017 07:07 )

Všichni propagují očkování.Tento podzim ale jaksi zapomínají zdůraznit, že se zájemce musí objednat a pak čekat, až bude vakcína dodána. Já čekal měsíc.

Zobrazit celou diskusi