Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli „selfíčku“ ničí tisíciletou práci přírody. Sněžku trápí nezodpovědní turisté

Autor: bru - 
25. srpna 2017
20:51

Vrchol Sněžky trpí kvůli nezopovědným turistům, kteří nedbají na zákazy a vstupují do míst, kam lidská noha zkrátka šlapat nemá. Krkonošský národní park (KRNAP) si na Facebooku posteskl, že neposlušní turisté nenávratně škodí unikátní výtvory přírody kvůli „selfíčku“.

KRNAP zveřejnil fotografie lidí, kteří s lehkou hlavou přelézají zábrany a na zakázaných místech piknikují, čímž ničí alpínské trávníky. Z volných kamenů pak často staví pyramidy. „I když je to asi nenapadlo, touto činností nevratně poškozují unikátní mrazové půdy. Zničit tento výtvor neživé přírody trvá jen smutně krátkou chvilku,“ píše park na sociální síti s tím, že mrazu a vodě trvalo uspořádání kamenů do kruhů, mnohoúhelníků a pruhů tisíce let.

Video  Redaktoři Nedělního Blesku se vydali podívat se na východ slunce na Sněžku.  - Libuše Šímová
Video se připravuje ...

„Stejně tak trpí alpínské trávníky. Jsou plné vzácných rostlin, jako je třeba rozrazil chudobkovitý nebo pampeliška krkonošská. Ty rostou jen zde na Sněžce a nikde jinde na světě,“ vysvětlují zástupci národního parku.

Na Sněžce se proto objevily nové cedule, které se ve 4 jazycích snaží vysvětlit, proč je tak důležité za zábrany nevstupovat.

panbaron ( 25. srpna 2017 21:53 )

No jo prazsky cu.raci

Zobrazit celou diskusi