Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lucie (41) kvůli úniku moči nevycházela z domu. Pomohla jí unikátní léčba

Video se připravuje ...
Autor: Iva Dvořáková - 
30. června 2017
06:25

Nepředvídatelné úniky moči začaly Lucii sužovat před dvěma lety. Za svůj problém se tak styděla, že raději vůbec nikam nechodila. Zdravotní obtíže vyřešila až sakrální neuromodulace – průlomová léčba, která obnovuje normální funkci močového ústrojí. 

Před 11 lety Lucie onemocněla rakovinou děložního čípku. „Absolvovala jsem několik operací, než mi nádor odstranili. Poslední proběhla před dvěma lety,“ vzpomíná Lucie.

Po tomto zákroku se objevily problémy s močením. „Zadržovala jsem moč a vůbec necítila potřebu jít na záchod. Najednou něco povolilo a začala jsem močit naprosto nečekaně a kdekoliv,“ popisuje žena. Léky nezabíraly, Lucie se musela sama hadičkou cévkovat. „Odešla jsem z práce a zůstala v invalidním důchodu. Kromě úniku moči mi bylo nepříjemné i cévkování, tak jsem se raději zdržovala jen doma,“ popsala.

Nová naděje

Když jí v Motole nabídli novou léčbu, neváhala a ihned souhlasila. Podstoupila mnoho vyšetření a lékaři přistoupili k první fázi léčby. Zavedli jí do těla dočasné elektrody, u sebe nosila neurostimulátor, který směrem k nervům vysílal elektrické impulzy. Ve druhé fázi jí lékaři implantovali neurostimulátor přímo do podkoží. Na ten si Lucie zatím zvyká. Díky němu opět může ovládat močový měchýř. Už se ale nemůže dočkat, že si zajde s kamarádkami na kávu.

Neurostimulátor se implantuje do podkoží v pánevní oblasti. Neurostimulátor se implantuje do podkoží v pánevní oblasti. | FN Motol

Co je sakrální neuromodulace?

Do pánevní oblasti se implantuje malý neurostimulátor. Ten vysílá jemné elektrické impulzy stimulující sakrální nervy (ty, které ovládají močový měchýř). Obnoví se tak funkce močového měchýře. Metoda je účinná u pacientů, u kterých selhala jiná léčba.

„U nemocných s poruchou vyprazdňování měchýře nejsou k dispozici léky a nemocní se musí vyprazdňovat cévkou. U mnoha pacientů s hyperaktivním měchýřem zase léky nezabírají,“ vysvětluje MUDr. Michal Rejchrt z Urologické kliniky FN Motol a dodává: „Oběma těmto skupinám může tato nová léčba pomoci a výrazně jim zkvalitnit život.“

S inkontinencí jde bojovat i pomocí cvičení pánevního dna