Podle Bangy jsou lidé silní spíš jenom na internetu, naživo si netroufnou. Internet jim zaručuje domnělou anonymitu. Ovšem chyba lávky, i za tohle hrozí tresty. Dokážou „hateři palčivé věci říct i do očí?

„Musím říct, že zřídka kdy se s něčím podobným setkám z očí do očí, spousta těch lidí by to do očí neřekla. S nenávistí se člověk jako umělec setkává pořád, ne třeba v takové míře, ale většinou to tak bývá, že skutečná a internetová realita jsou dva hodně odlišné prostory,“ řekl Banga.

Radek Banga o hejtování a novém klipu

Video
Video se připravuje ...

Radek Banga o hejtování a novém klipu Blesk TV

„Ale už se stalo, že jsem se potkal s jedním pánem, normálně jsme si to vysvětlili a skončilo to vesměs dobře. Je vidět, že zdravá debata je potřeba,“ dodal.

Něco podobného zažívají umělci často, ale nejsou to jen oni, podle psychologa Jana Kulhánka z Psychoterapie Anděl to můžou být často puberťáci, nebo učitelé. Učitelé právě často snáší „hejty“ svých žáků.

Pavláskovi vyhrožovali smrtí

Radek Banga reagoval na dění kolem novým klipem s příznačným názvem „Hejter“. Do hlavní role ne náhodou obsadil Lukáše Pavláska.

„Jedním z hlavních impulzů byly události, které se staly po Slavících. Ovšem, už když jsme s Lukášem Pavláskem byli ve Stardance, tak tam zažíval docela silné „hejty“, jen protože postupoval dál, tak mu lidi byli schopni vyhrožovat smrtí. Už tenkrát jsme se bavili o tom, že bychom na tohle téma měli jednou udělat vtipnou písničku. Zažívá to každý - umělci, herci, ale i děti na škole, takže písnička byla tolik aktuální, že nastal čas toho Hejtra natočit,“ prozradil pro Blesk.cz Banga.

Kyberšikana navíc není pořádně ošetřená zákonem, a tak když si někoho pachatelé vyberou za cíl, začne složité kolečko dokazování, které se zaobírá dílčími záležitostmi, a ne vyloženě problémem, který by byl pojmenovaný jako kyberšikana.

Radek Banga má k problematice blízko, samozřejmě nejen kvůli tomu, jak na něj někteří útočí, působí jako preventista na školách. „Tohle chování není ošetřené, nikde. Do toho můžu vstoupit jako ajťák, pro policii je těžké dohledávat ty lidi, dokazovat to. Společnosti typu Facebook nebo Apple moc nespolupracují,“ vysvětlil Banga.

Internet je až moc svobodný

„Když se stane teroristický útok nebo zjistí pedofilie, u těchto opravdu nejhorších věcí už Apple nebo Facebook něco řeší. Pro ně je tohle každodenní věc a velké množství dat, takže moc nespolupracují. Tady se odráží i to, že internet je velmi a až příliš svobodná technologie. Jednou to dojde k tomu, že bude potřeba zajistit identifikaci člověka, ale zatím nikdo neví jak. To, že se ty lidi takhle vypíšou, je tím, že mají pocit totální anonymity. Samozřejmě, že anonymní nejsou, ale je to pro českou policii a legislativu velmi težké,“ uvedl Banga.

A co tedy zákoník postihuje? Ublížení na cti, pomluvu, porušení zákazu natáčení, fotografování a zveřejňování snímku bez souhlasu dotyčné osoby, stalking, porušení Úmluvy o právech dítěte. Na internetu pak pozor taky na Soubor zákonných norem jako: ohrožování mravnosti, svádění k pohlavnímu styku, hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Fotogalerie
22 fotografií