Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řešení narvaných věznic? Peněžité tresty, věří Bradáčová a promluvila o Rathovi

Autor: sou - 
29. ledna 2017
13:57

Čtyři roky od amnestie jsou věznice už opět plné. Soudy tak kolikrát sahají po podmínečných trestech u obžalovaných, kterým už jedna lhůta tohoto trestu běží. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové by měly více využívat peněžitých trestů, které mohou být kolikrát pro hříšníky mnohem větším postihem. V rozhovoru pro deník Právo navíc promluvila o kauze Davida Ratha, ve které nedávno vrchní soud rozhodl o zrušení odsuzujícího rozsudku a označil odposlechy, které byly stěžejním důkazem, za nezákonné.

Vleklá soudní rozhodování

Česká republika se v mezinárodním žebříčku vnímání korupce propadla o deset míst. Podle Bradáčové se do toho promítl fakt, že se soudům nedaří rychle a pravomocně rozhodovat, a veřejnosti se tak čekání na rozsudek zdá příliš dlouhé. „Když se podívám na případ doktora Ratha, tak tam probíhalo vyšetřování od podání obžaloby devět měsíců. Před soudem je to už několik let (od srpna 2013 – pozn. red.) a to rozhodnutí doteď není,“ upozornila Bradáčová v rozhovoru pro Právo s tím, že kauza byla před soudem velice složitá.

Přitom právě v tomto případě Bradáčová několikrát hovořila o rozhodnutí Senátu pražského vrchního soudu vedeného Pavlem Zelenkou jako o excesu, protože zrušil odsuzující verdikt a označil odposlechy, které jsou stěžejní důkaz případu, jako nezákonné. „Vybočil v podstatě z ústavní zásady předvídatelnosti soudních rozhodnutí a pro nás je to i těžko odborně akceptovatelné,“ upozornila Bradáčová. Ať už Nejvyšší soud stížnost akceptuje nebo ne, bude v kauze v každém případě opět rozhodovat soudce krajského soudu.

Čtyři roky od amnestie jsou opět věznice plné

Velký problém vidí i v otázce ukládání peněžitých trestů. „Máme čtyři roky od amnestie a věznice jsou znovu plné, na hranici své kapacity,“ podivila se Bradáčová s tím, že není neobvyklá praxe ukládání podmíněných trestů i přesto, že se obžalovaný už ve lhůtě tohoto trestu nachází.

Do trestního zákoníku se přitom dostala celá řada alternativ a možností, ale v praxi se to zatím neprojevuje. „Jestliže jsme v roce 2015 měli z celkového počtu uložených trestů 3,6 procenta peněžitých, tak se to dá hodnotit už téměř za patologický jev. Musíme se alespoň přiblížit našim sousedům, kde se to pohybuje v desítkách procent,“ vysvětlila Bradáčová.

Peněžité tresty jsou přitom pro odsouzené často větším postihem než nějaké podmínky či dva měsíce ve vězení. Bude se prý muset i velmi výrazně přehodnotit katalog trestných činů, pro které byly tradičně navrhovány peněžité tresty. „Přehodnotit to i v souvislosti s trestáním ve správních řízeních, kde je najednou ta sankce větší než ta, která vás postihne v trestním řízení. A takto nastaveno trestání být nemá,“ uzavřela Bradáčová s tím, že je přeci projev nespravedlnosti, když spácháte méně závažný skutek (přestupek) a jste mnohdy postižen přísnější sankcí, než když spácháte závažnější (trestný čin) a jste postižen trestní sankcí.

agfor ( 29. ledna 2017 17:27 )

Tady je vidět, že státu, vedenému zloději, jde jen o peníze.

Lekarsenior ( 29. ledna 2017 16:55 )

Ono to tak docela nebude.Kdyz recesisti prisli k Miroviu ze si chteji popovidat s Rpubalem, vyhnali je.

sorgedoktor ( 29. ledna 2017 16:50 )

Divej se obcas na televizi.. Chteli otevrit veznici, lide podepisuji petice

marlen52 ( 29. ledna 2017 16:04 )

ale já myslela že to je normální. když někdo obchoduje s drogama taky ho několik let sledují tak proč to u Ratha nejde.a vůbec chytli ho přímo s penězma tak nechápu že se s toho může vykroutit.

moiaza ( 29. ledna 2017 14:53 )

 Paní Bradáčová je úplně mímo mísu. Chce řešit problém, nikoliv příčinu problému. Tak, jak to dělá celá naše vláda. Ať si paní Bradáčová raději položí pár otázek. Proč jsou věznice přeplněné? Proč je vězení neodradí od dalších trestních deliktů? Proč nemají strach z vězení? Proč dochází k tak velké kriminalitě? Ať si na tyto otázky odpoví. Kdejaký vězeň se má daleko lépe, než matka samoživitelka, nebo řada důchodců. Ve věznici luxus, nemusí pracovat, nemusí za ubytování platit, nějaký otop a elektřina je vůbec nezajímá. Proč by nebyly věznice přeplněny, když je tam tak levno a dobře. Co vy na to paní Bradáčová?

Zobrazit celou diskusi