Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kardinála Vlka trápí bolesti, denně dostává léky na tišení. Nesmí ani do kostela

Autor: vei, FTV Prima - 
24. ledna 2017
06:20

Zdravotní stav kardinála Miloslava Vlka (84) je vážný. Lékaři ho mají pod neustálým dohledem. Kvůli velké zimě nesmí v těchto dnech ani do kostela. V noci si stěžuje na bolesti. Podle televize Prima proto dostává tlumící prášky. 

Tumor plic Miloslavu Vlkovi metastázoval do kostí. Po krutém verdiktu lékařů teď čeká na chemoterapii na faře v Karlíně, kde se o něj stará místní farář, ale také tamní pracovnice paní Magda. A docházet za ním bude také jeho ošetřující lékařka. V noci na pondělí se Vlkovi kvůli bolesti špatně spalo.

„Dneska si stěžuje na nohy, kyčel, že se cítí slaběji, že v noci nespal, že ho to bolelo,“ řekl televizi Prima Miroslav Cúth, karlínský farář.

Kardinál prý ale naštěstí stále chodí. Karlínský farář, se kterým Vlk bydlí na jednom pokoji, mu denně dává léky na tišení bolesti a injekce na cukrovku. Kvůli té musí také bedlivě hlídat jeho stravu.

Video  Léky proti bolesti a cukrovce. O kardinála Vlka pečují na faře v Karlíně.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

„Má rád paštiku, tak tu mu tu mažeme, dělám mu meltu s mlékem, někdy si dáme skleničku vína,“ popsal Cúth televizi, co má nemocný kardinál rád a jak si krátí čas při čekání na další léčbu.

Se smrtí je smířený

Kardinál Vlk kvůli dlouhodobým bolestem ramena, které ho limitovaly až do té míry, že nemohl pořádně hýbat rukou, prošel po Novém roce opakovanými vyšetřeními na ortopedické a rehabilitační klinice. Bolest ramene byla prý neúnosná – kardinál je prý ale připravený na nejhorší.

„Když mu to oznamovali páni profesoři, doktoři, tak on jim říkal, že je připraven odejít tam - rozumí se přes hranice smrti na věčnost,“ řekl televizi Prima František Radkovský, emeritní biskup.

Lékaři jsou diagnózou zdrcení. Nemocného kardinála chodí ke Karlínské faře povzbuzovat zástupy věřících. V úterý by se měl Vlk dozvědět, jak přesně bude jeho léčba probíhat.