Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po odpalování petard končí v nemocnici nejčastěji děti a opilí dospělí

Autor: sou - 
31. prosince 2016
06:00

Tržné rány na rukou, popáleniny nebo poranění očí. To vše vás může potkat při novoročním odpalování ohňostroje. Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Egona Havrlanta se už od Vánoc setkávají lékaři na urgentním příjmu s podobnými zraněními, která můžou způsobit petardy. Česká obchodní inspekce (ČOI) pak každoročně provádí od půlky prosince kontroly prodávané pyrotechniky.

ČOI v minulém roce zakázala prodej více než tří tisíc pyrotechnických výrobků v celkové hodnotě přesahující 117 tisíc korun. Nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh. V osmnácti případech zjistila i porušení zákona o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

„Inspektoři zjistili prodej pyrotechniky, která nebyla označena značkou CE, na výrobcích nebyla uvedena kategorie, výrobky nebyly opatřeny návodem k použití v českém jazyce ani údajem o věkové hranici, pod níž je zakázáno pyrotechnický výrobek spotřebiteli prodat,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Prodej pyrotechniky i mladistvým

Mezi nejkřiklavější případy loňska patří ty, kdy obchodník prodal pyrotechniku dětem mladším 15 let. „Mezi závažný nedostatek lze rovněž zařadit zjištění na jedné provozovně, kdy prodávající u čtyř druhů pyrotechnických výrobků měnil údaje dané výrobcem, a to jak kategorii, tak například i dobu expirace,“ upozornil Fröhlich.

Jednu provozovnu na příhraničním tržišti museli inspektoři uzavřít po tom, co v ní zjistili nadlimitní množství čisté výbušné látky. „Vcelku pozitivním zjištěním byla ta skutečnost, že prakticky na dvou největších tržnicích (na Folmavě a Sv. Kříži) se v závěru roku vlivem kontrol pyrotechnické výrobky na konci roku prakticky neprodávaly vůbec,“ dodal Fröhlich.

Zranění od petard řeší lékaři už od Vánoc

S koncem roku přibývá práce i lékařům. V posledních letech se totiž už stává běžné, že lidé pomocí odpalování ohňostroje neslaví pouze příchod nového roku. „Už před Vánocemi a během nich se naši lékaři na urgentním příjmu setkávají se zraněními, k nimž může v této souvislosti docházet,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Podle Havrlanta se jedná nejčastěji o popáleniny nebo tržné rány na rukou. Může ale dojít i k poranění očí a v krajních případech, které jsou momentálně už méně časté, i k amputaci článků prstů.

„Podobných úrazů ubývá a jsou méně závažné. Je to způsobeno jistě i tím, že bezpečnost průmyslově vyráběné zábavní pyrotechniky je bezesporu větší, než jaká byla u dříve po domácku vyráběných ohňostrojů. Zranění dnes vznikají spíše u dospělých ve spojení s alkoholem nebo u dětí, kde hraje roli nezkušenost,“ zmínil Havrlant.

Za lékařem do šesti až osmi hodin

Pokud při odpalování ohňostroje dojde k nehodě se zábavní pyrotechnikou, je nejlépe dostat poraněného i všechny ostatní do bezpečné vzdálenosti. A co nejrychleji ošetřit zranění. Například popáleniny se musí ochladit, poté se musí poraněný dostat co nejrychleji do rukou lékařů.

„Setkáváme se s tím, že lidé takové poranění podcení, a přicházejí se zpožděním i za několik dní, přičemž rána by měla být odborně ošetřena nejpozději do šesti nejdéle osmi hodin. Když zraněný vyhledá lékaře s odstupem jednoho nebo dvou dnů, léčba už je pak delší a komplikovanější,“ uzavřel Havrlant.

Zdenek Haba ( 31. prosince 2017 22:47 )

Zajímalo by mě kdo hradí úrazy ze zábavné pyrotechniky

londynskypes ( 1. ledna 2017 12:51 )

bibijana veliky souhlas v Cr to bohuzel lepsi nebude

majdulka ( 31. prosince 2016 23:29 )

Nelituji hlupáků kteří si poškodí zdraví petardami a jinými pyrotechnickými věcmi. Líto je mi pouze dětí kterým rodiče nevysvětlili jak to může být nebezpečné. A tohle bouchání by mělo být povoleno zákonem pouze 31.12 od 22 do 0,30 hodin. Pokud to někdo poruší pokuta deset tisíc. A ani policii to moc nezajímá ale je jednoduší svézt se po normálním řidiči než po těchto bouchalech nebo zdrogovaných řidičích s několikerým zákazem řízení.

bibijana ( 31. prosince 2016 19:29 )

 Závidím Slovákům. Platí u nich nařízení zákaz používání dělobuchů a pyrotechniky.Teď ukazovali atmosféru v Bratislavě a ostatních městech. Klid, pohoda, lidi se scházejí,povídají si, na dodržování nařízení dohlíží policie a v případě porušení udělují pokuty. A tady, v tomto bordelstátu? Lidi a hlavně mladí se chovají jako h.o.vada, rodiče berou sociální dávky, ale smradi kupují pyrotechniku za tisíce,většina lidí, všechna zvířata tím řáděním trpí, ale zákonodárci, justice a policie nečinní.Hanba!!!

londynskypes ( 31. prosince 2016 07:51 )

vina debilnich rodicu

Zobrazit celou diskusi