Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrtící bakterii můžete „chytit“ i ve vířivce. Kde na vás ještě číhá?

  • Autor: ula - 
    23. 11. 2016
    06:20

    V mostecké nemocnici byla v části vodovodního potrubí zjištěna přítomnost bakterie rodu Legionella. Tato nebezpečná bakterie se vyskytuje ve vodním prostředí a dokáže se množit ve špatně udržovaných rozvodech teplé vody. Její vdechnutí může způsobit zápal plic a u oslabených jedinců dokonce i smrt. Jak lze legionelle předcházet?

  • 1.Co je legionella?

    Legionella je bakterie ohrožující starší nebo chronicky nemocné a imunitně oslabené osoby na všech kontinentech bez ohledu na to, jestli se jedná a rozvinutou nebo rozvojovou zemi,“ řekl Blesk.cz lékař Rastislav Maďar, který o této nebezpečné bakterii přednášel i v Austrálii. Bakterie je vázána na vodní zdroje. Může se vyskytnout ve vodovodním potrubí, nádrži s vodou nebo i v klimatizaci, zejména pokud se na jejich povrchu tvoří usazenina - vrstva biofilmu. Na rozdíl od jiných, běžných vodních mikroorganizmů se dokáže množit až do teploty 45 °C a prokazatelně přežívá i teplotu 60 °C.

    Bakterie rodu Legionella Bakterie rodu Legionella | Profimedia

  • 2.Legionářská nemoc

    Poprvé se tato nemoc objevila v roce 1976 ve Filadelfii v USA. Během sjezdu legionářů se objevila rozsáhlá epidemie akutního respiračního onemocnění, z nichž někteří i nemoci podlehli. Legionáři byli všichni ubytováni v jednom hotelu a infikovali se pomocí hotelové klimatizace. Od té doby se legionelle občas přezdívá „Legionářská nemoc“.

    Bakterie rodu Legionella Bakterie rodu Legionella | Profimedia

     

  • 3.Jak se legionella šíří?

    „Šíří se i vodním aerosolem, z fontán, vodotrysků nebo vířivek. Těmto místům se proto musí věnovat patřičná péče z hlediska zabránění výskytu a množení legionell,“ upozorňuje Maďar. V bytech může legionellu šířit hlavně sprcha.

     

    Legionella se může vyskytovat i ve vířivkách. Legionella se může vyskytovat i ve vířivkách. | Profimedia

  • 4.Co může legionella způsobit?

    Nejhorší komplikací, kterou může bakterie způsobit, je zápal plic, který může skončit úmrtím. Může se objevit i průjem, zmatenost a porucha ledvin.

     

    „U části nakažených mohou legionelly vyvolat mírnější projevy podobné chřipce, tzv. Pontiackou nemoc. Nejrizikovější části populace je muž, kuřák s chronickou nemocí dýchacích cest. Zatímco u mladého zdravého člověka nemusí legionella způsobit žádné problémy, pro rizikové osoby představuje tato nemoc smrtelné nebezpečí,“ říká lékař.

    Plíce napadené legionellou Plíce napadené legionellou | Profimedia

  • 5. Může nás ohrozit vypití kontaminované vody?

    Největší riziko představuje vdechnutí bakterií. „Pokud vypijeme kontaminovanou vodu, nic zásadního se nemusí stát, horší je, když např. voda z kohoutku narazí proudem do umývadla a vodní částice s bakteriemi se dostanou se do vzduchu jako aerosol, který vdechneme,“ popisuje rizika Maďar.

     

    Největší riziko? Vdechnutí Největší riziko? Vdechnutí | Daniel Vitouš

  • 6.Jak se zjistí přítomnost bakterie?

     Přítomnost legionell ve vodě se dá zjistit mikrobiologicky, tuto možnost však využívají většinou jen zařízení, ve kterých se vyskytují rizikové skupiny populace, tedy starší a chronicky nemocné osoby, např. nemocnice, léčebny pro dlouhodobě nemocné, lázně nebo hotelová a wellness zařízení.

     

    Jak se zjistí přítomnost bakterie? Jak se zjistí přítomnost bakterie? | Profimedia

  • 7.Jaká je jednoduchá prevence?

    Správný postup poradí podle specifických okolností např. hygienická stanice nebo zdravotní ústav. Záleží to na individuálních okolnostech a pomáhá i jednoduchá prevence. „Např. když se vrátíme z dovolené a voda z kohoutku delší dobu netekla, nechat ji před použitím chvíli odtéct ale nepouštět ji prudkým proudem, aby nevznikl zmíněný aerosol. Riziko je nezřídka přítomné i v pracovním prostředí,“ radí Maďar.

    Nechte vodu krátce odtéct. Nechte vodu krátce odtéct. | Blesk.cz

  • 8.Jak se zbavit legionelly?

    Pomůže zejména údržba trubek a nádrží včetně klimatizačních věží. V rizikových místech se musí odstraňovat usazeniny, prevencí je chlórování vody, zabránění stání vody podporou její cirkulace a udržení horké vody dostatečně teplé a adekvátně chladné. Když odpadne izolace mezi trubkami a teplá nahřívá vodu v chladné, vzniká riziková situace, zejména když je to podpořeno stáním vody např. na slepém konci potrubí, když se zruší umyvadlo apod.

    A USA se nemoc šířila hotelovou klimatizací. A USA se nemoc šířila hotelovou klimatizací. | Profimedia

  • 9.Jak se vyhnout legionelle?

    Pokud patříte do rizikové skupiny, jste starší, chronicky nemocný člověk nebo osoba s oslabenou imunitou a vyrážíte na dovolenou či do lázní, měli byste si zjistit, jestli hotel, do kterého plánujete odjet, má certifikát o opatřeních proti legionářské nákaze. Ty zahrnují technické revize rozvodů vody, její přechlórování nebo přehřátí na 70 stupňů. U lázní, domovů pro seniory a nemocnic by pravidelná kontrola a údržba měly být v dnešní době samozřejmostí. Velkou pozornost věnují této problematice i velké výletní lodě, které vlastně představují plovoucí hotel.