Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podnikatelé nemají na rodinu čas. Je to jejich vlastní volba, ukázal průzkum

Autor: tmp - 
10. října 2016
12:05

Většina podnikatelů chce trávit více času s rodinou, pro téměř 60 procent z nich je ale práce absolutní životní prioritou, a věnují jí tak většinu času. Osm z deseti pracuje přesčas, polovina podnikatelů a podnikatelek navíc alespoň příležitostně pracuje i o víkendu. Když mají volno, věnují se sportu, zejména kolu, sledování televize nebo internetu. Najdou ale i tací, kteří rádi třeba bagrují. Tyto a další závěry odhalil průzkum poradenské společnosti EY o zdraví a životním stylu českých podnikatelů.

Pro více než polovinu českých podnikatelů a podnikatelek je práce v životě absolutní prioritou a věnují jí většinu svého času. I když by většina podnikatelů chtěla být s rodinou více, nejsou schopni si na ni najít čas. Přestože 78 % českých majitelů firem tvrdí, že se snaží rozprostřít svůj čas mezi práci a soukromí, 53 % z nich jedním dechem dodává, že je pro ně práce absolutní prioritou a věnují jí většinu svého času. Pouze necelá pětina byznysmanů odpověděla ve prospěch absolutního upřednostňování soukromí a rodiny.

„Problémem podnikatelů není to, že by s rodinou být nechtěli, právě naopak. Odpovědnost za fungování firmy a pracovní nasazení ale většině neumožňuje se svými blízkými trávit tolik času, jak by si představovali. A i přestože velká část podnikatelů a podnikatelek označuje za prioritu firmu, své osobní volno se snaží investovat právě do rodiny,“ komentovala situaci Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY v ČR a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

I když čeští podnikatelé tráví v práci velké množství času, stále si ještě váží volna, které jim poskytuje víkend. Většina respondentů průzkumu uvedla, že se víkend v práci snaží trávit zcela výjimečně či nárazově, když je potřeba. Čtvrtina podnikatelů na druhou stranu za měsíc víc víkendů odpracuje, než jich má volných.

Podnikatelé jezdí na kole

Podobně nezbývá podnikatelům mnoho času ani na aktivní pohyb a sport. Výjimkou jsou mladí do 30 let, kde téměř polovina z nich věnuje sportu zhruba hodinu denně a až celých 88 % alespoň 2 hodiny týdně. U podnikatelů ve středním věku pak zájem o sport upadá a drtivá většina z nich sportuje nejvýše dvě hodiny každý týden.

„Podnikatelé upřednostňují spíš individuální sporty, které kopírují popularitu mezi Čechy obecně. S velkým náskokem vede jízda na kole, oblíbené jsou také plavání a běh. Mladí podnikatelé sportují výrazně více, šest z deseti z nich například pravidelně běhá,“ řekla Magdalena Souček.

Jaké sporty volí podnikatelé? Jaké sporty volí podnikatelé? | Průzkum EY

Když podnikatelé nepracují nebo nesportují, většina z nich se snaží své vzácné volno trávit v blízkosti své rodiny či partnera. Nejoblíbenější formou odpočinku mezi starší i mladší generací respondentů (60 %) je sledování televize, stejně tak všechny věkové kategorie spojuje chuť trávit čas se svými nejbližšími, ať už se jedná o rodinu či partnery.

Zcela samostatnou kategorií je práce na zahradě. Zatímco zahrádkaření holduje více jak polovina podnikatelů ve věku přes 40 let, mezi mladší generací dotazovaných o něj jeví zájem necelá pětina lidí. Naopak každý desátý mladý podnikatel dává přednost úplnému odstřihnutí od informačního šumu a věnuje se meditaci.

Nepřekvapí, že mladší generace tráví mnohem více času na internetu než u tradičních médií. Silné oblibě se však mezi všemi těší četba knih. Překvapivě ji ale jako odpočinkovou aktivitu uvádějí mnohem více právě podnikatelé pod 30 let. Kromě obvyklých způsobů trávení volného času se v průzkumu objevily i netradiční odpočinkové aktivity jako řízení bagru, restaurace starých vozidel či stavba modelů.



Josef124 ( 5. září 2022 21:19 )

Já jsem začal podnikat, abych právě na rodinu čas měl. Můžu si práci rozvrhnout tak, jak mi vyhovuje, takže zvládám pracovat i se věnovat rodině. Začátky byly sice náročné, ale teď už mám mnohem víc času. Bez virtuální asistentky, kterou jsem si našel na http­s://kv­alit­nese­o.cz/ , by to ale takové nebylo.

Zobrazit celou diskusi