Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bouřky notně vytížily hasiče. Zachraňovali i skauty a dvojici na plachetnici

Autor: ČTK, val - 
26. června 2016
10:10

V sobotu se hasiči kvůli silným bouřkám nezastavili. Měli třikrát víc zásahů než obvykle. Celkem vyjížděli k 1013 událostem, přičemž denní průměr je 293 výjezdů. Nasazeno bylo 1374 hasičských jednotek. Nejhorší situace byla v Jihočeském kraji, dále pak ve Středočeském, Plzeňském a Libereckém kraji. Informovala o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Podle ní byli hasiči v terénu celou noc a stále zasahují na mnoha místech.

„Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků,“ uvedla mluvčí.

Zaoralová upřesnila, že kvůli technickým pomocem, pod které spadají bouřky, vyjížděli hasiči za celou sobotu k 798 zásahům, obvykle jich je 150. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Video  Počasí je nevyzpytatelné... Kroupy srážely turisty u Hradu.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah jihočeských hasičů v Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a voda ji unášela dál. Hasiči podle mluvčí k jachtě dopluli a dotáhli ji zpět ke břehu.

Radar vám ukáže, jaká je teď situace nad Českem.

V Libereckém kraji evakuovali hasiči po 17. hodině dvě skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice. Promočené děti dovezli hasiči dopravním automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno, celkem bylo evakuováno 45 osob.

V Liberci museli hasiči kvůli pádu vzrostlého stromu na dva objekty v ulici Ještědská vyjet se speciálním technickým kontejnerem. „Před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru,“ popsala Zaoralová. Poté hasičští lezci strom postupně rozřezávali, dodala.

Nehody, vytopené domy, kroupy obřích rozměrů... Bouřky v sobotu hasičům nedaly spát! Nehody, vytopené domy, kroupy obřích rozměrů... Bouřky v sobotu hasičům nedaly spát! | krimiplzeň.cz

Ve Středočeském kraji v obci Doubravčice na Kolínsku udeřil blesk do rodinného domu. Při požáru byla jedna osoba zraněna a vznikla škoda dva miliony korun. U Plzně musel být kvůli silným přívalovým dešťům uzavřen 89. kilometr dálnice DP na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 metru.

Podívejte se, jak bouřky a silné deště potrápily Česko:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi