Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku pomrzlo víno za miliardu. V zahraničí vinicím zatopili

Autor: bru/ČTK - 
3. května 2016
16:32

Škody na vinicích na jižní Moravě jsou větší než se původně čekalo, někde zmrzlo až 80 procent vinné révy. Celkem za letošní rok přesáhnou podle hejtmana a předsedy rady Vinařského fondu Michala Haška (ČSSD) a odhadů Svazu vinařů jednu miliardu korun.

Nejvíce postižené jsou vinice kolem Bzence a na Znojemsku. Mrazy zasáhly region v minulém týdnu.

Podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye zasáhly mrazy vinnou révu nečekaně, většinou přicházely až začátkem května. V úterý uvedl, že nejvíce byla postižena oblast Bzenecka, kde je poškozených více než 40 procent ploch vinohradů.

„Znojemsko v první fázi vypadalo, že dopadne dobře. Nakonec je postiženo kolem 40 procent vinohradů. Na některých místech je to 80 procent, u mladých vinohradů až 100,“ uvedl Nyitray. Velké škody se podle něj týkají i velkých vinařských obcí jako je Kobylí, Čejkovice, Velké Pavlovice.

Naopak nejméně bylo zasaženo Mikulovsko, kde je postižených 10 až 25 procent vinic. Podle Nyitraye některé firmy navíc nebyly pojištěny, a tak prý spláčou nad výdělkem.

Hašek chce fond nepojistitelných rizik

Hejtman Hašek chce v této souvislosti požádat vládu o změnu podmínek pro možnost dotací na pojišťování vinic. Chce, aby se současná pětadvacetiprocentní hranice zvýšila na dvojnásobek. Problémy prý budou mít zejména velké podniky.

„Jde o podnikání s přírodou, znovu se obrátíme na vládu o zřízení fondu nepojistitelných rizik. Zatím tento nástroj významně chybí a pocítí to i ovocnáři,“ uvedl Hašek. Kraj chce podle něj nakoupit pro svou vinařskou školu ve Valticích systém na ochranu proti mrazu, který se používá v zahraničí. Testovat by se prý měly i nové mrazuodolné odrůdy vinné révy. „Destruktivní jarní mrazy nejsou výjimkou,“ dodal Hašek.

Mrazy silně poškodily vinice na jižní Moravě před čtyřmi lety, tehdy ale přišly až v květnu. Někteří vinaři počítali škody v milionech korun. Minulý týden Svaz vinařů odhadoval, že letošní mrazy by tak velké problémy způsobit neměly, protože réva bude mít možnost lépe regenerovat.

Podívejte se, jak bojují s mrazem vinaři ve Švýcarsku:

sosacek ( 3. května 2016 17:00 )

Švestky doufám nezmrzly..

Zobrazit celou diskusi