Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čtvrtý nosorožec se z Česka vrací do Afriky: Eliška z Dvora Králové zamíří do Tanzanie v létě

Autor: Ivan D. Hladík - 
6. dubna 2016
17:53

Na námluvy, jak všichni doufají, vyrazí v červnu z Česka samička nosorožce černého. Cesta ze Zoo Dvůr Králové do Tanzanie ji čeká na konci června.

Do národního parku Mkomazi by měla samička Eliška odletět na konci června. Po samici Deborah a dvojici samců Jamiem a Jabuovi, kteří jsou v Africe od roku 2009, bude čtvrtým nosorožcem černým, který se pomalu vrátí do volné přírody. Park tak získá dva úplné páry. Ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas ji nabídl známému ochranáři Tonymu Fitzjohnovi, který má záchranu nosorožců v této rezervaci na starosti, krátce po jejím narození v září 2012.

Menu v letadle: vojtěška a mrkev

Před odletem si Eliška bude jen pár týdnů zvykat na přepravní bednu. „Škoda že nemáme k dispozici také letecký trenažér,“ vtipkoval Rabas. „Nikdo nestojí o to, aby se vzbouřil nosorožec ve výšce tři tisíce stop,“ dodal Fitzjohn s tím, že správné nosorožčí menu, které jim dovolí zapomenout na nepohodlné cestování, tvoří vojtěška a mrkev.

Ze Dvora Králové nejprve Eliška poputuje do Lipska. Cesta bude pokračovat letecky na letiště Kilimandžáro ležící poblíž stejnojmenné hory. Nakonec ještě 150 kilometrů do rezervace, kde Elišku bude čekat karanténa a postupná adaptace. Ta vypadá tak, že nosorožci jsou vypouštěni do čím dál větších výběhů. Díky tomu si pomalu zvykají na prostor a volnost.

S Eliškou na místě několik dní zůstane chovatel ze Dvora Králové. Dopravu má na starost společnost DHL. „Tak náročný převoz jsme ještě neorganizovali,“ řekl Blesku zástupce společnosti Tomáš Zdražil. „Ale například jsme na dostihy převáželi koně Seana Conneryho,“ dodal. Na této společnosti také do značné míry závisí konečná cena transportu. Rabas doufá, že se výše nákladů dostane hluboko pod milion korun.

Peněz se vzdal pro lovce pytláků

Na projektu návratu nosorožců zpět do přírody spolupracuje se Zoo Dvůr Králové řadu let. Tony Fitzjohn, žijící legenda mezi ochranáři, byl 5. dubna jako jeden z vybrané čtveřice osobností oceněn občanskou cenou Hanno R. Ellenbogenové. Nevládní organizace Prague Society for International Cooperation ve spolupráci s The Global Panel Foundation uděluje tuto občanskou cenu za výjimečnou službu a přínos veřejnosti. Součástí ceny je také finanční dar. Té se však Fitzjohn ihned vzdal ve prospěch jednoho z lovců pytláků, kteří denně nasazují život pro záchranu zvířat v parku.

Tony Fitzjohn je znám i díky své dlouholeté spolupráci s Georgem Adamsonem – společně se jim podařilo v severní Keni navrátit do divočiny desítky šelem, především lvů a levhartů. Od konce 80. let Fitzjohn působí s podporou tanzanské vlády v Mkomazi, kde pomohl s vybudováním národního parku a kde založil a vede záchranné stanice pro kriticky ohrožené nosorožce a psy hyenové.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi