Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlomeniny, dehydratace, kolaps? Chraňte na běžkách svůj život a zdraví

Autor: ula - 
7. března 2016
21:50

Devětapadesátiletý běžkař zkolaboval o víkendu v Jeseníkách. Záchranářům se ho ani přes hodinovou resuscitaci nepodařilo zachránit. Podle odborníků přitom řada běžkařů podceňuje možná rizika, která jim hrozí. Blesk.cz přináší rady, které mohou začínajícím i pokročilým běžkařům zachránit život.

Muži, který zkolaboval během běžkařské túry, se za telefonické asistence operátorky snažili pomoci svědci, náhodně přítomný záchranář i členové horské služby. Na místo události dorazili letečtí záchranáři, srdeční činnost se však u muže nepodařilo obnovit.

Omrzliny, dehydratace, zlomeniny

Na běžkách hrozí řada problémů, většinou jde o následek nedostatečné sportovní formy spojené s příliš dlouhou a intenzivní zátěží, která ohrožuje hlavně srdce a plíce. Často běžkař přecení svoje síly, případně neodhadne vzdálenost. Mezi další komplikace patří dehydratace, omrzliny a zlomeniny.

„Jedná se o úrazy vzniklé pádem či nadměrnou zátěží. Jelikož při každém pádu dáváme instinktivně ruce před sebe, jde nejčastěji o zlomené palce a vykloubená ramena,“ řekl Vladimil Divoký, manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Mezi další problémy patří podle Divokého např. výrony kotníku a bolest třísel a hýždí. Často běžkaři riskují a vyjíždějí na túry bez toho, aniž by někomu dali vědět, kam vlastně míří. A to se často může stát osudným.

Vyrážíte na běžky? Myslete na sebe a na svou bezpečnost. Nikdy nevíte, co se může stát.

  • Před každou túrou si pořádně zmapujte trasu. Existuje řada webů i aplikací, které podrobně mapují tratě i jejich náročnost.
  • Podle náročnosti pečlivě zvažte, zda trasu dlouhou například 60 kilometrů zvládnete. Nestáli jste na běžkách už pět let? Vydejte se na kratší trasu.
  • Před odjezdem zkontrolujte i předpověď počasí. Samozřejmě, že na horách hrozí prudké a nečekané výkyvy počasí, které ani meteorologové neodhadnou, ale je lepší se informovat předem, pokud to jde.
  • Mobilní telefon s sebou. To je samozřejmost. Možná si chcete nerušeně užívat přírody, ale je to dobrá pojistka nejen pro úraz. Aplikace a mapy vám mohou pomoci v orientaci i tam, kde není signál.
  • Nepodceňujte oblečení. Je rozdíl, pokud jedete na pohodový výlet, kde se hodláte pohybovat krok sun krok, nebo se chystáte na sportovní jízdu v rychlejším tempu. Nemusíte se hned nabalit, ale vezměte si s sebou náhradní triko a lehkou nepromokavou bundu. Samozřejmostí jsou rukavice a čepice.

  • S sebou si vezměte svačinu, kousek čokolády a minimálně tři decilitry vody.
  • Věnujte pozornost svému vybavení. K bezpečnostním pravidlům patří i správný výběr lyží do terénu, kde se budete pohybovat. Do míst, kde se očekává neupravený terén, si jistě nebudete brát závodní běžky určené do stopy. Měli byste používat běžky pro kombinované využití, už není problém je sehnat. Nechte si poradit od odborníků.
  • K bezpečnosti na běžkách patří také vhodně připravené lyže – špatně namazané mohou značně zkomplikovat pohyb.
  • Vyrážíte na pár hodin,
    Dodržovat bezpečnost bychom měli jak na běžkách, tak na sjezdovkách. Dodržovat bezpečnost bychom měli jak na běžkách, tak na sjezdovkách. | ČTK
    nebo na celý den? Je úplně jedno, na jak dlouho. Ohlaste někomu, kam jedete, na jak dlouho a kdy se hodláte vrátit. Pokud byste se dlouho nevraceli, váš známý či ten, komu jste dali informace, může nahlásit, že se něco děje.
  • Před běžkováním je nutné se protáhnout. Nezapomeňte na každý sval, na lyžích je využijete všechny. Dobré je také trénovat stabilitu a rovnováhu i mimo stopu.

 

Zobrazit celou diskusi