Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vozík, kněz a dva traktory. Ladislavu na cestě Tanzanií nezastavil ani handicap

Autor: všm - 
24. února 2016
05:02

Co má jeden invalidní vozík, dva traktory a šest Čechů společného s Tanzanií? Díky řečkovické farnosti v Brně hodně. Tamní kněz Jan Kotík už potřetí uspořádal akci na pomoc této africké zemi. V tuzemsku sehnal vysloužilé traktory, pomohl je opravit a s týmem dobrovolníků je doručil až do Tanzanie. Tentokrát se k jeho výpravě přidala i vozíčkářka Ladislava B. „Lidé se na mě usmívali a mávali mi. Přece jen běloška a ještě na vozíku, to se v Africe nevidí každý den,“ popsala pro Blesk.cz dobrovolnice své zážitky. A vysvětlila, o co v projektu jde.

Celý nápad se zrodil v hlavě Honzy Kotíka, mladého kněze řečkovické farnosti, který se za dob svých studií v Římě seznámil s Norbertem, budoucím farářem právě v Mpanze (vesnice v Tanzanii, pozn. red.),“ začíná vyprávění Ladislava.

Tehdy si studenti přislíbili, že se v budoucnu na farnostech vzájemně navštíví. K tomu opravdu došlo a Jan Kotík začal uvažovat, jak lidem v Tanzanii pomoci. Po diskuzi s Norbertem došli k tomu, že místní obyvatelé potřebují hlavně zemědělskou techniku.

„Již v roce 2013 se podařilo předat tři traktory, které místní využívají nejen na obdělávání polí, ale také k přepravě na trh. Traktory se z Evropy dostávají trajektem v kontejnerech. Ačkoliv je to celkem složitý proces, pořád vyjde lépe nějaký starší z České republiky opravit a poslat ho než nakupovat nové v Tanzanii,“ vysvětlila dobrovolnice, která se letos zapojila do třetího kola projektu Ifakara.

V jeho rámci do Afriky dorazily dva traktory, vlek, kultivátor i oblečení a hračky. „Letos se kromě toho instalovala také dvě solární čerpadla na čerpání vody pro vesničany a mentálně handicapované děti. Kromě farnosti v Mpanze se také snažíme pomáhat v Betlémě, což je centrum pro mentálně postižené děti, a také v jednom sirotčinci. Jelikož elektřina mnohdy nejde, je dobré, aby byly tyto instituce alespoň zčásti soběstačné, což se dá zajistit například solárními panely, které jsme tam také instalovali,“ upřesnila Ladislava pro Blesk.cz.

Polem, nepolem... 

I když se to může zdát podivné, skutečně vyjde přeprava traktoru z Česka do Tanzanie lépe než koupit traktor na místě. Tamní překupníci totiž údajně techniku nabízejí za velmi vysoké částky. Kde v tuzemsku dobrovolníci traktory berou? Jeden vysloužilý například daroval knězi Vladimíru Záleskému ze Žďáru nad Sázavou, který se na projektu rovněž podílí, jeho farník. Další farníci v Herálci pak stroj opravili, aby ho mohli vesničané využívat. 

Toto je Zetor 25 s motorem 40, vzduchem chlazený. Je to traktor, který daroval otci Vladimírovi Záleskému ve Žďáře nad S...

Zveřejnil(a) Tanzanií na vozíku a traktorem dne 24. leden 2016

Dostat traktory na místo ovšem není tak jednoduché, jak by se snad mohlo zdát. Kontejner sice do Tanzanie dorazil bez problémů, pak ale nastaly dlouhé dohady s úředníky a nekonečné čekání. Dalším problémem bylo, že dobrovolníci měli peníze na převoz kontejneru jen do Ifakary. Do cílové destinace se tak bylo třeba „dokodrcat“ na traktorech samých.

Cesta se vinula nádhernými svěže zelenými rýžovými políčky na pozadí krásných tanzanských hor. Bylo to dalších sedm hodin kodrcání po polní cestě s dírami a blátem. Vysílená posádka traktorů si v jedné vesnici chtěla dát jídlo, ale místní obyvatelé jim řekli, že je tam zrovna cholera, tak naše řidiče přešla chuť. Petr prohlásil, že vidět svět z traktoru je skoro stejně krásné jako vidět ho ze hřbetu koně,“ uvedli členové výpravy v internetovém deníkovém zápisu, který mapoval celou cestu.

Vozík a žirafy

Výprava byla samozřejmě pro Ladislavu kvůli handicapu o něco náročnější. „Z hlediska handicapu je to v Africe samozřejmě těžké. O bezbariérovosti se mluvit nedá. Bez skvělého asistenta, kterého jsem naštěstí měla, bych to nezvládla. Vlastně všichni kluci z expedice mi hodně pomáhali, a tak jsem se díky nim mohla koupat v Indickém oceánu nebo si sednout do traktoru,“ vzpomínala dobrovolnice. 

Tanzanie zatím super. Navštívili jsme několik podle mého názoru velmi dobře vybavených železářství. V kapse máme milion...

Zveřejnil(a) Tanzanií na vozíku a traktorem dne 1. únor 2016

Lidé na ni všude nadšeně mávali a usmívali se, protože „běloška na vozíku se v Africe nevidí každý den“.

Co byl pro ni největší zážitek? „Důležité jsou tam opravdu ty podstatné věci, třeba jestli máš čistou vodu k pití. Každého, kdo si stěžuje na nedostatek peněz nebo blbého šéfa, bych tam na 14 dní poslala, aby poznal, jaký zázrak je, když zmáčkneš vypínač a ono se rozsvítí. To byl pro mě asi největší zážitek a pak taky určitě žirafy přecházející přes cestu,“ uzavřela s úsměvem vyprávění Ladislava. 

Pomoc Tanzanii koordinuje Farnost sv. Vavřince v Brně-Řečkovicích. Diecézní charita Brno je partnerem tohoto projektu. Pokud by měl někdo zájem přispět, může zde. 

Zobrazit celou diskusi