Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvacet policistů zamířilo do Slovinska, v jejich čele žena. Pomohou s uprchlíky

Autor: všm, ČTK - 
30. ledna 2016
12:41

Dvě desítky českých policistů v pátek odjely do Slovinska, kde vystřídají stejný počet kolegů při střežení hranic schengenského prostoru. Jejich mise potrvá šest týdnů.  Dvacítce policistů velí Martina Abrahámová, která je zařazena na Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR. 

První policisté odjeli střežit slovinsko-chorvatskou hranici 9. listopadu, druhý kontingent odjel 15. prosince a v pátek se vrátil zpět do Česka. Do Slovinska odjela tak už třetí skupina policistů.

Policisté hlídají v okolí měst Dobova a Obrežje ve smíšených hlídkách se slovinskými kolegy, kteří českým policistům velí. Podle Schöna budou chránit zelenou hranici, dělat bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území nebo doprovázet vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice.

Slavnostního odjezdu z Policejní akademie ČR v Praze se zúčastnil 1. náměstek policejního prezidenta, plukovník Martin Vondrášek a Jeho Excelence Leon Marc, velvyslanec Slovinska v České republice, uvedlo Policejní prezidium ČR.

Míří i do Maďarska

Kromě Slovinska policisté v loňském roce pomáhali také v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince. V úterý by měli vyrazit i do Makedonie. Česko zemi plánuje darovat také 20 milionů korun, mimo jiné na nákup 10 až 15 automobilů Škoda Yetti.

Uprchlíci proudí do Evropské unie zejména přes Řecko a Itálii. Z Řecka se pak dostávají dále na Balkán do Makedonie a Srbska. Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině loňského září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.