Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Autobus na troud, potrhaná ruka, evakuace: Tak „slavili“ policisté a hasiči

Autor: ČTK, všm - 
1. ledna 2016
08:40

Zatímco v některých krajích si záchranné složky o silvestrovské noci ani nevydechly, jinde bylo docela poklidno. Hasiči celkově zaznamenali na 119 požárů, které způsobily škody ve výši 6,3 milionu korun. Nikdo naštěstí při silvestrovských požárech nezemřel, dva lidé se ovšem zranili.

Divokost silvestrovských oslav se samozřejmě lišila kraj od kraje. Například na Vysočině byly podle policie celkem poklidné, rušily je hlavně opilecké potyčky. Patnáctiletému podnapilému mladíkovi v Chotěboři na Havlíčkobrodsku vybuchla ovšem v ruce zábavní pyrotechnika. Podle zjištění policie si způsobil zranění sám při neodborné manipulaci s pyrotechnikou na náměstí T. G. Masaryka. S vážným poraněním ruky byl převezen do havlíčkobrodské nemocnice. Od čtvrtečního rána přijali policisté 105 různých oznámení. Na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě umístili devět lidí, uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

V Pardubickém kraji o silvestrovské noci pro změnu shořel autobus na vlakovém nádraží v Jablonném nad Orlicí na Orlickoústecku. Škoda byla odhadnuta na čtvrt milionu korun. Hasiči v kraji dále zasahovali u několika požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. 

V Olomouckém kraji řešili hasiči o silvestrovské noci požáry tújí a odpadu. Na svědomí je má zřejmě odpálená pyrotechnika, požáry se obešly bez zranění. Informoval o tom mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Během posledního dne roku zasahovali hasiči také například u padajícího ledu ze střechy či u záchrany dvou mladíků, kteří se vydali na zamrzající hladinu rybníku v Olomouci.

Balonek štěstí moc štěstí nepřinesl

Silvestrovské oslavy se v Brně a na jižní Moravě letos obešly bez událostí, které by výrazněji zaměstnaly policisty, hasiče či záchranáře. Řešili partnerské hádky, ke kterým byli přivoláni, rušení nočního klidu či chování opilých lidí, vyplývá z webů složek integrovaného záchranného systému. Hasiči museli vyjet k požárům pergoly či střechy stodoly, nikdo se nezranil. 

I hasiči ve Zlínském kraji mají za sebou klidnou silvestrovskou noc. Počet zásahů nevybočil z denních průměrů, uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Nestala se žádná nehoda, požárů bylo deset, všechny drobnější s minimálními následky. Tak poklidno ale neměli zdravotníci.  Dvě posádky zdravotnické záchranné služby čelily o silvestrovské noci ve Zlínském kraji napadení. 

Silvestrovskou noc v Ústeckém kraji provázely vážné úrazy způsobené zábavní pyrotechnikou, požáry popelnic a výtržnosti opilců. Žádnou mimořádnou událost policisté v regionu nezaznamenali. Na řadě míst se lidé probouzí do bílého mrazivého rána, silničáři varují řidiče před námrazou.

Rušného Silvestra a začátek nového roku zažili letos hasiči i policisté v Libereckém kraji. Hasiči vyjížděli na Silvestra k požáru panelového domu v Semilech. Jeho střechu zapálil zřejmě balonek štěstí, evakuováno muselo být 16 dospělých a dvě děti. Požár se podařilo rychle uhasit, škody jsou poměrně malé, hasiči je předběžně odhadli na 100 000 korun, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Silvestrovské oslavy v Praze byly vesměs klidné. Dorazilo méně lidí než v minulých letech a neobjevily se vážnější přestupky. Vznikla ale řada požárů kvůli zábavní pyrotechnice. Hořelo i osobní auto, při jehož hašení se zranil jeden muž. Oznámili to mluvčí pražských strážníků, policistů a hasičů.

Plné ruce práce

Naopak ve středních Čechách oslavy jako každý rok zaměstnala hasiče i záchranáře. Už od čtvrtečního odpoledne vyjížděli hlavně k požárům, které souvisely s použitím zábavní pyrotechniky. Záchranáři museli zasahovat u 12 poranění od petard, zraněné byly i dvě děti.

V Královéhradeckém kraji o silvestrovské noci hasiči mezi čtvrteční 17:00 a dnešní 01:00 vyjížděli k 15 požárům. V Bohuslavicích na Náchodsku tři hodiny před půlnocí hořel stoh sena a slámy, v Častolovicích na Rychnovsku zahradní chatka. Požáry se obešly bez zranění a větších škod. Většina požárů vznikla nedbalostí lidí. Policie v kraji žádné větší výtržnosti či zranění nezaznamenala. Popsala to mluvčí hasičů a policie Martina Žahourková a Lenka Burýšková.

Záchranáři v Karlovarském kraji řešili o silvestrovské noci úrazy kvůli zacházení s pyrotechnikou, dopravní nehody nebo poplach v jedné z karlovarských bank, kde petarda rozbila okno. Zatímco podle mluvčího Martina Kasala byla pro karlovarské hasiče silvestrovská noc poměrně klidná, zdravotnická záchranná služba zaznamenala více výjezdů než v minulých letech.

Záchranáři v Plzeňském kraji zaznamenali během silvestrovské noci devastující poranění ruky po zacházení s pyrotechnikou, několik dopravních nehod i požárů. K nejzávažnějším požárům ale hasiči vyjížděli už během čtvrtečního dne, v noci řešili převážně jen požáry odpadů.

Náročnou službu mají za sebou záchranáři v Moravskoslezském kraji, kteří měli o letošní silvestrovské noci o 70 výjezdů více než při loňských oslavách. Od silvestrovského rána až do pátečních 07:00 vyjížděli ve 421 případech. Je to o přibližně 40 procent více, než kolik činí dlouhodobý průměr událostí v regionu. Pomáhali lidem zraněným pyrotechnikou, pacientům po pádech či s řeznými zraněními od skla. Zasahovali ale i u opilostí a otrav alkoholem nebo epileptických záchvatů, řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

 

moiaza ( 1. ledna 2016 09:38 )

 Za blbost se vždy platí.

Zobrazit celou diskusi