Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Místo jícnu žaludek: Unikátní operací zachránili čeští lékaři dívenku z Ukrajiny

Autor: ČTK, sou - 
16. prosince 2015
15:26

Lékaři z brněnské fakultní nemocnice zachránili život čtyřměsíční holčičce z Ukrajiny. Trpěla vrozenou vadou jícnu, který neměla dostatečně vyvinutý. Brněnští lékaři jej nahradili částí dívčina žaludku. Operace je unikátní, v Česku se obvykle dělá jedna za dva roky. Dívka by bez ní ale nepřežila a v místě, kde se narodila, ji neprovádí. 

Podobné operace se dělají v ČR jen v Praze a Brně, první se uskutečnila v 50. letech minulého století.

Malá pacientka Kateryna Petrovciová se narodila v Iršavě na Zakarpatské Ukrajině. Rodina posbírala peníze a hledala operatéry v zahraničí. Konzultovali možnost v Budapešti a Německu, nakonec se ale rozhodli pro Brno díky známé, jejíž dítě brněnští odborníci operovali v minulosti.

„Museli jsme se spolehnout, že to pan primář udělá perfektně, jinou naději jsme neměli,“ uvedl otec dívenky Michal Petrovci. Rodina operaci zaplatila, i s pobytem v nemocnici vyšla na 350 tisíc korun. „V Německu by to bylo přes 100 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu Kč),“ uvedl operatér Jiří Tůma, podle kterého je hlavně rozdíl v platech zdravotníků.

Další operace čeká holčičku na jaře

Dívka se podle Tůmy do péče brněnských lékařů dostala ve špatném stavu. V ČR se podobné operace dělají hned po narození, protože se problém dá dopředu diagnostikovat. Nyní je holčička po operaci bez komplikací a učí se polykat. S rodinou se v úterý vrací na Ukrajinu.

V budoucnu ji ale ještě čeká operace konečníku, který také nemá vyvinutý. Podle Tůmy se operace uskuteční patrně příští rok na jaře.

Zobrazit celou diskusi