Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za zvednutý prostředník 162 tisíc: Tyto pokuty vás můžou potkat cestou na hory

  • Autor: sou - 
    6. 12. 2015
    06:59

    Pokuty za vztyčený prostředníček, za nedodržování bezpečné vzdálenosti vozidel nebo za neumožnění průjezdu sanitky. Tak to vše může Čechy zaskočit při cestě autem za zimními radovánkami na hory. Každoročně si tento způsob dopravy přitom vybírají tisíce lidí. Znají ale všechna pravidla silničního provozu?

  • 1.RAKOUSKO

    Pokud se chystáte na dovolenou do rakouských hor, určitě si s sebou nezapomeňte vzít sněhové řetězy. Na některých silnicích je totiž značkou nařízeno jejich použití. Pokuta v případě, že nemá vozidlo předepsané obutí nebo nasazené řetězy, může být až 135 tisíc korun.

     

    Pokuta až 59 tisíc korun řidičům hrozí i v případě, že nedodržují bezpečnostní vzdálenost před vozem, které jede před nimi. V Rakousku je sice definován pomocí časového rozestupu, ale v praxi platí, že se musí dodržovat mezera mezi znaky namalovanými na vozovce. 


    Stejná částka hrozí i v případě, že auta neumožní průjezd sanitce k nehodě. U dvouproudé silnice se jim nechává místo mezi pruhy. „Pokud je vozovka se čtyřmi pruhy, průjezd se ponechává mezi třemi pravými proudy vozidel a proudem nejvíce vlevo,“ uvádí dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský.

     

    Povinnou součástí výbavy je i reflexní vesta pro řidiče ve žluté, oranžové nebo červené barvě. Doporučuje se mít vesty i pro spolucestující. Denní svícení tam, na rozdíl od České republiky, povinné není. 

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | Foto Blesk - David Malík

  • 2.NĚMECKO

    V Německu sice není používání zimních pneumatik obecně povinné, ale je třeba pamatovat na to, že pokud je na vozovce sníh, sněhová břečka, náledí, námraza apod., musí být jimi vozidlo vybaveno. V opačném případě hrozí pokuta víc než 3 tisíce korun. Dále by v zimním období měla být v autě nádobka ostřikovače skel naplněná nemrznoucí směsí.

     

    V Německu se za volantem rozhodně nevyplatí vulgární gesta. Řidiče může vztyčený prostředníček vyjít až na 162 tisíc korun. Podobně trestáno může být verbální napadení policisty.

     

    Pomalu jedoucí vozidla mají povinnost na vhodném místě zastavit a umožnit průjezd ostatním autům. Na druhou stranu němečtí policisté ale také velice přísně trestají takzvané maximální překročení rychlosti a stejně bedlivě kontrolují bezpečnou vzdálenost mezi auty. „Auta by se k sobě neměla v metrech dostat blíž, než je polovina jejich rychlosti. Při zhoršené viditelnosti je to pak 50 metrů a maximální rychlost je 50km/h,“ uvádí Budský.

     

    Pokud je na semaforu červená a současně na dodatkové tabulce svítí zelená šipka, tak řidič před odbočením musí nejdřív na čáře zastavit a až pak může pokračovat v jízdě. Reflexní vesty jsou povinné sice jen ve vozidlech registrovaných v Německu, ale jejich používání v případě nehody je důrazně doporučováno i pro posádky automobilů ze zahraničí. Denní svícení není povinné, ale je doporučované.

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | Foto Horská služba Krušné hory

  • 3.SLOVENSKO

    Na Slovensku platí podobně jako u nás povinnost používat zimní pneumatiky v případě, že to podmínky vyžadují, tedy když je na silnici souvislá vrstva sněhu, náledí či námraza. Reflexní vestu musí mít navlečenou každý, kdo mimo obec vystoupí na vozovku z důvodu poruchy vozidla, defektu pneumatiky či dopravní nehody. Povinnost platí i pro motocyklisty. V opačném případě hrozí pokuta víc než 4 tisíce korun. Denní svícení je celoročně povinné.

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | Jitka Žigová

  • 4.SLOVINSKO

    Do Slovinska raději na zimních pneumatikách. Místní řidiči ale asi budou využívat možnost jezdit na těch letních. V takovém případě musí mít v zavazadlovém prostoru sněhové řetězy a použít je v případě panujících zimních podmínek. Reflexní vestu musí mít navlečenou každý, kdo vystupuje z vozidla na vozovku v případě jeho poruchy či dopravní nehody. Vesty v potřebném počtu je tak třeba přepravovat v kabině, nikoliv v zavazadlovém prostoru auta. Denní svícení je celoročně povinné.

    465098:full:true:true

  • 5.ŠVÝCARSKO

    Ve Švýcarsku počítejte s tím, že na některé silnice může být povolen vjezd jen se sněhovými řetězy. Používání reflexních vest není vyžadováno. Naopak denní svícení je celoročně povinné. Před ostrými zatáčkami mimo obec, do kterých řidič hůř vidí, má povinnost použít zvukové výstražné znamení, za tmy pak platí, že řidič krátce problikne“ dálkovými světly.


    „Pozor na chodce. Jsou zvyklí na vysokou míru ohleduplnosti a tolerance ze strany řidičů, mohou bez náležitého rozhlédnutí vstoupit do vozovky i v místech, kde to běžně neočekáváme,“ upřesňuje Budský. Řidiči, kteří mají pro řízení předepsány brýle, musí mít s sebou jeden náhradní pár.

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | Jitka Žigová

  • 6.ITÁLIE

    V Itálii není používání zimních pneumatik povinné, na některé silnice však může být vjezd povolen jen se sněhovými řetězy. Nejen pro řidiče, ale i pro každého spolucestujícího je třeba vézt reflexní vestu pro její případné použití. 

     

    Pokud bude vozidlo na zadním nosiči přesahujícím jeho rozměry přepravovat jakýkoliv náklad, jako je například jízdní kolo apod., musí být označen reflexním, červenobíle diagonálně pruhovaným čtvercem o rozměrech 50 x 50 centimetrů.

     

    Denní svícení je celoročně povinné nejen při jízdě mimo obydlené oblasti, ale i za deště, sněžení či jinak snížené viditelnosti. Zadní mlhová světla se můžou používat jen při snížené dohlednosti na max. 50 metrů, za silného deště či intenzivního sněžení.

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | ČTK

  • 7.FRANCIE

    Ve Francii není používání zimních pneumatik povinné, ale u některých úseků silnic může být vjezd povolen jen s nimi nebo se sněhovými řetězy. Reflexní vesty pro řidiče i každého spolucestujícího musí být přepravovány v kabině vozidla. Denní svícení není povinné, ale je doporučované. 

     

    Obecně je možné mimo obec jezdit rychlostí až 90 km/h a na dálnicích až 130 km/h. Za deště ale platí povinnost zpomalit na maximálně 80 km/h a na dálnicích 110 km/h. Toto omezení platí i pro osoby, které drží řidičské oprávnění maximálně tři roky. „Rozhodně se nevyplatí přepravovat, či dokonce používat detektor radaru. Za takové jednání hrozí pokuta ve výši 1 500 eur a zabavení příslušného zařízení, v krajním případě i vozidla,“ upozorňuje Budský. 

     

    Pozor by řidiči měli dávat na předjíždění cyklistů. V obci je totiž třeba od nich dodržet boční odstup minimálně 1 metr, mimo obec alespoň 1,5 metru. Francouzská policie od začátku října velmi přitvrdila, je všudypřítomná a nekompromisní.

    Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) Při cestě na hory si dejte pozor na vztyčený prostředníček. Může vás stát až 6 tisíc eur.(Ilustrační foto) | ČTK

rodrigues ( 6. prosince 2015 08:41 )

zdvižený prostředníček, je mezinárodně uznáván, coby neslušné gesto. Pozor ovšem, zeptá-li se vás v Německu policista, zda je vše v pořádku, nepoužívejte zaběhlé spojení ukazováčku s palcem. Pro celý svět gesto O.K., pro Němce "arschloch" (anální otvor). Pokuta 1800€!

zdrclamrdka ( 6. prosince 2015 08:12 )

v minulosti to němcům pos.ral hitlouš, v současnosti bývalá východoněmecká aktivistka soudružka merkelová

Zobrazit celou diskusi